ÜLESKUTSE: anneta kindluse vahtidele tekke

ESIMENE TEKK, mille annetas aasta ema 2016 Koidu Heinmaa.  ENDEL PÜÜA

ESIMENE TEKK, mille annetas aasta ema 2016 Koidu Heinmaa.
ENDEL PÜÜA

Teinekord tunnevad muuseumikülastajad huvi, kas oleks ka võimalik lossis ööd veeta. Seda teenust me esialgu ei paku, kuid tekkis mõte võimaldada teravaid elamusi armastatavatel inimestel aega veeta põhjabastioni kehandis asuvas nn Vahimehe keldris.

Kahest ruumist koosnev vahtkonnakelder rajati koos väravakäiguga taanlaste poolt 16. sajandi lõpus või 17. sajandi alguses esimeste vallide ja bastionide ehitamise ajal. Suuremas ruumis istus kamina paistel (sageli õllekruusi taga) ärkvel olev meeskond, väiksemas puhkasid väravavahist tulnud mehed. Kolmas seltskond oli aga väravas vahiteenistuses.

Muuseumil on kavas säilinud jooniste ja analoogiate järgi keldriruumid omaaegses stiilis sisustada ja pakkuda ekstreemsusi armastavatele inimestele võimalust keldris vahimeheelu harrastada. Kuna magamine oli vahiteenistuse kindel element, siis on meilgi plaanis mõned magamisnarid valmistada.

Magamisvarustuse osas on suurim probleem tekkidega. Hästi sobiksid omal ajal Nõukogude armees kasutusel olnud karedad halli värvi, otstes enamasti siniste triipudega tekid.

Toetudes meeldivale kogemusele Aavikute muuseumile tapeetide saamisel, pöördume taas rahva poole nüüd juba tekiabi saamiseks. Äkki on kellelgi meile pildil olevaga sarnaseid tekke pakkuda.

Tekid võib tuua Saaremaa muuseumi kantseleisse Lossihoov 1 Kuressaares või edastada info Endel Püüale (tel 51 72 337, e-meil endel@muuseum.tt.ee).

Endel Püüa

 

Print Friendly, PDF & Email