Tasulised teenused aitavad kiiremini arsti juurde (8)

Patsientidele, kes peavad Kuressaare haigla pakutavate teenuste järjekordi liiga pikaks või kel pole ravikindlustust, pakub haigla võimaluse saada neid raha eest.

Haigekassa rahastatavate eriarstiabi ravijuhtude arv on piiratud ning järjekorrad seetõttu mõnel erialal lausa kuudepikkused.

SA Kuressaare Haigla juhatuse liikme Märt Kõlli sõnul on tasuliste teenuste järele aeg-ajalt ikka küsitud ning seetõttu korrigeeris haigla 1. aprillist tasuliste teenuste ja nende hindade nimekirja.

“Vähemalt sinnapoole tahame küll liikuda, et defitsiitse eriarsti juurde saaks inimene väljaspool järjekorda,” ütles Märt Kõlli. Tema hinnangul Kuressaare haigla teenuste järjekorrad võrreldes mandri haiglate omadega “üle mõistuse pikad” siiski ei ole.

“Teine asi on, kui inimene soovib minna konkreetse arsti juurde – siis võib tõesti juhtuda, et tuleb kannatlikkust varuda,” möönis ta. “Haigla plaan on eriarsti tasulise vastuvõtu teenuse arendusega vastavalt nõudlusele edasi liikuda, mis eelkõige tähendaks enama nõudlusega erialadel vastuvõtu kohta paari tasulise aja avamist.”

Kõlli lisas, et tasulise eriarsti vastuvõtu puhul on arvestatud ka kehtivat kindlustust mitteomava kodanikuga, välismaalasega.

Hinnakirjas on märgitud, et esmane eriarsti ambulatoorne vastuvõtt läheb patsiendile maksma 27 eurot, korduv 17.

Kõlli hinnangul on kõige suurem probleem silmaarsti vastuvõtule pääsemine. “Kuressaares käivad reedeti ja laupäeviti patsiente vastu võtmas mandri haiglate tohtrid, sellest aga ei piisa. Saavutada teisel poolaastal silmaarsti rohkemat füüsilist kohalolekut ei ole tõenäoliselt võimalik, küll aga püüame laiendada patsientide jaoks diagnostilisi võimalusi.”

Hinnakirjast leiab teavet ka näiteks laborianalüüside, uuringute ja operatsioonide maksumuse kohta. Samuti on nimekirjas loetletud ka õendus-hooldusteenuste hinnad.

Näiteks puusa- ja põlveliigese endoproteesimise eest peab patsient kukrut kergendama mitme tuhande euro võrra. Märt Kõlli möönis, et kui inimene soovib liigesevahetusoperatsiooni eest ise maksta, on see üsna kallis. “Samas on järjekord lõikusele pikk ning Kuressaare haiglal on ressurssi vastavate protseduuride teostamiseks,” tõdes ta, lisades, et kevadest on haiglal üks positiivne näide tasulise puusaproteesi paigaldamisest.

Kõlli tunnistas, et erinevalt mõnestki mandri kliinikust Kuressaare haiglal järelmaksusüsteemi veel ei ole. “Ilmselt on vaja hakata ses osas võimalike partneritega läbi rääkima,” nentis Kõlli.

 

Print Friendly, PDF & Email