Lennuhange juba kriitika all (1)

Otsus valida mandri ja saarte vahelisi lendusid teenindama Leedu lennuettevõte Transaviabaltika on tekitanud küsimuse, kui palju arvestab valitud lahendus saareelanike ja ettevõtjate tegelike vajadustega, kirjutas Postimees.

“Kui nende 19-kohalise lennuki puhul maksab riik ühe inimese üleveoks Saaremaalt Tallinna 52 eurot, siis meil oleks see 33-kohalise lennuki puhul olnud 31 eurot,” ütles Jaanus Ojamets eestimaisest lennuettevõttest Airest, kellele see hange edukalt ei lõppenud. Nimelt hakkavad mõne nädala pärast Tallinna ja saarte vahet lendama Leedu firma Transaviabaltika 19-kohalised Jetstreamid ja Let L-410-d.

Ojametsa sõnul peaks kallimale hinnale vaatamata nende kasuks kõnelema nii suurem lennuk kui ka asjaolu, et erinevalt Transaviabaltikast olid nende pakkumises ka eestikeelsed pardateenindajad.

Sellega arvestas Airesti pakkumine rohkem kohalike elanike ja ettevõtjate vajadustega. Tuletame meelde, et alles kahe nädala eest tegid Saaremaa ettevõtjad ja omavalitsuste esindajad avaliku pöördumise, milles viitasid, et kogukonna huvides peaks saare ja mandri vaheline õhuliin toimima vähemalt 30-kohalise lennukiga ja kaksteist korda nädalas.

Kuressaare linnapea Madis Kallas ütles eile linnavolikogus, et „viga tehti sellega, et hange kuulutati välja ilma suurema lennuki nõudeta ja kohalike omavalitsustega eelnevalt konsulteerimata”. Ta lisas, et ministeerium tunnistas seda ja ka vabandas. Kallas avaldas lootust, et kujunenud olukorras on siiski võimalik mingi parem lahendus leida. Omavalitsuste esindajatel on 7. juulil kohtumine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleriga, kus teema käsitlemisele tuleb.

 

Print Friendly, PDF & Email