VASTUKAJA: “Ingrid Holm: hea sõna meie elus”, SH, 10.05

Nädala viimasel tööpäeval on ju kõigil kiire. Eelmisel nädalalõpul seisin oma raske toidukotiga ühe äärelinnas asuva kaubanduskeskuse ees. Meil oli autoomanikuga ilmne möödarääkimine. Selgus veel asjaolu, et ta oli oma telefoni koju unustanud, nii et ma ei saanud temaga kontakti.

Mul oli vaja bussile jõuda ja bussiaeg lähenes. Seisin siis seal nagu hunnik õnnetust, sest istepingid on tänapäeva autoajastul aegade hämarusse kadunud. Äkki astus minu juurde pikk heledapäine noormees ja küsis, kas ma vajan abi. Tütarlaps istus roolis ja kena noorpaar tõi mind koju. Raha nad mult ei võtnud ja ma ei taibanud ka autonumbrit vaadata. Jõudsin bussile õigeks ajaks.

Aastaid tagasi puhastasin ühe hotelli ümbrust öösel sadanud lumest. Talvehommik oli päikseline ja rahvast juba liikus. Ootamatult astusid minu juurde kaks mustanahalist noormeest ja tänasid, et olin kõnnitee korralikult puhtaks teinud.

Abrukal ei ole kauplust ja vanadele inimestele tuleb kõik vajalik viia või saata. Seetõttu on mu jalgratas pahatihti üle koormatud. Kord jälle kaupluse ees olnuks vaja, et keegi ratast hoiaks, et saaksin pakid rattale siduda. Ruttavaid inimesi ma tülitada ei julenud. Minu juurde astus hiinlanna ja küsis inglise keeles, kas ta saab mind aidata.

Sel kevadel juhtusin hommikul bussijaama, kui üks väike maakool asutas end ekskursioonile. Minu juurde jooksis üks kleenuke lokkispäine tüdruk. “Tädi, ma olen nii rõõmus! Luba, ma kallistan sind!”

Õppisin ja töötasin üle 20 aasta mandril. Kui tagasi tulin, oli Saaremaa veel piiritsoon ja paberlikku asjaajamist palju. Suure heameelega tõdesin, et Saaremaal olid säilinud endine lahkus ja inimlikkus.

Meie mandrimajand tegeles seemnekasvatusega ja uute taimemürkide katsetamisega, seega oli mul sageli asja ministeeriumisse. Nii mõnigi kord seisin seal ukse juures nagu verstapost, kuni ministeeriumidaamid oma kohvitamise ja uusimad pealinna klatšiteemad lõpetasid.

Annaks taevas, et Saaremaa säiliks inimlikkuse oaasina ka uusima aja rahakultuse kõrbes.

Elmi Epro

Print Friendly, PDF & Email