Abruka mehed päästsid mehe elu

Kuressaarest paadiga Abrukale sõites vette kukkunud mees pääses surmast tänu Saaremaa vabatahtliku merepääste seltsi Abruka üksuse päästjatele, kes alajahtunud mehe üles soojendasid ja kiirabile üle andsid.

Merepääste juht Maidu Lempu rääkis Saarte Häälele, et päästeoperatsioon toimus laupäeva õhtul Abruka saare lähistel. Saarel oli teada, et sinna peaks jõudma Kuressaare jahisadamast startinud lappaja-paat ühe mehega pardal. Kui teekond oli juba kahtlaselt pikaks veninud, läksid merepääste seltsi Abruka üksuse mehed sadamasse asja uurima.

Binokliga merele kiigates märkasid nad paati Sepamaa lahes triivimas ja arvates, et tegemist on tehnilise rikkega, sõitsid päästjad Abruka sadamast välja. Maidu Lempu sõnul tuli aga meestel tehnilise pukseerimise asemel hakata paadist väljakukkunud ja tund-poolteist 12-kraadises vees olnud meest soojendama.

“Mees rippus väljaspool paati vees, päästjad võtsid tal märjad riided seljast ja soojendasid ta üles,” kirjeldas Lempu. Neljakümnendates aastates mees oli kontaktne, kuigi tema kehatemperatuur oli Lempu sõnul langenud kriitilise piirini. Päästjad andsid ta Roomassaare sadamas üle Kuressaare haigla kiirabile.

“Põhjust, miks ta paadist välja läks või kukkus, ei tea, kuid paati ta enam ronida ei suutnud,” rääkis Maidu Lempu. “Oleme seda kogu aeg rõhutanud, et paadist on väga lihtne välja kukkuda, kuid sugugi mitte nii lihtne tagasi saada.”

Saaremaa vabatahtlikule merepääste seltsile oli laupäevane päästeoperatsioon sel navigatsioonihooajal juba kolmas. Esimene operatsioon oli tehnilise rikkega aluse päästmine Soelas, teine Saksa jahi päästmine Vahase saare all.

 

Print Friendly, PDF & Email