Kingli Grupp otsib koostajaid

OOTAVAD ABIKÄSI: Koostaja Tarvo Ling tõstis töölt pildi tegemise ajaks vaid korra pilgu. Kingli Grupi logistikajuht  Tarvi Vaiksaar mõtles samal ajal, kas õues ootav kaubakoorem on juba maha laaditud. Foto: MAANUS MASING

OOTAVAD ABIKÄSI: Koostaja Tarvo Ling tõstis töölt pildi tegemise ajaks vaid korra pilgu. Kingli Grupi logistikajuht
Tarvi Vaiksaar mõtles samal ajal, kas õues ootav kaubakoorem on juba maha laaditud.
Foto: MAANUS MASING

Pöide vallas Oti mõisa peahoone kõrval tegutsev alumiiniumist ehitusdetaile tootev ettevõte Kingli Grupp OÜ otsib oma meeskonda tootmistöölisi.

Firma ostu- ja logistikajuhi Tarvi Vaiksaare sõnul vajavad nad grupi ettevõtetesse kokku kaheksat töötajat, kellest mõned on tõenäoliselt juba leitud. “Aga enne, kui leping pole alla kirjutatud, ei või kindel olla,” märkis Vaiksaar.  Tootekoostaja ülesanne on alumiiniumust ja terasest konstruktsioonidega klaasfassaadide, akende, uste, majade termoelementide tootmine. Kasuks tuleb varasem töökogemus sarnases valdkonnas, jooniste lugemise oskus, metallitöö kogemus, oskus iseseisvalt töötada ja otsuseid vastu võtta.

Kõik on inimeses kinni

Vastu pakutakse konkurentsivõimelist töötasu vastavalt töö tulemustele ja tänapäevaseid töötingimusi. Vaiksaar täpsustas, et tegu ei ole otseselt liinitööga. “Kahte täpselt ühesugust toodet meil ei ole, seega on joonise lugemise oskus oluline,” selgitas ta. “Kõik on inimeses kinni. Meie anname inimesele võimaluse ennast tõestada. Oskused on omandatavad, aga isikuomadusi sa ei muuda,” nentis Vaiksaar.

Seadusega ette nähtud neli kuud katseaega näitab tema kogemuse järgi inimese head ja halvad küljed ära. “Proovipäeva me kasutanud pole, sest kaheksaks tunniks suudab inimene ennast ikka kokku võtta.” Kiirusest olulisemaks peab Vaiksaar täpsust. “Kui töötaja jätab elemendis ühe tihendi panemata ja see element pannakse seina ning puudus avastatakse kontrolli käigus, siis tänapäeva majandusruumis on tagajärjed karmid.”

Tööle soovija ei pea olema IT- või inseneriharidusega spetsialist – oskused on õpitavad. Uus töötaja alustab lihtsamate töödega. Lootust, et kohe saab keevitajaks või automaatpingi taha, ei ole. Töötajad, kellel nähakse potentsiaali ja kes on ka ise nõus, teevad firma kulul läbi näiteks keevitajakursused. “See paber jääb töötajale, kui ta peaks ka otsustama kunagi lahkuda. See on veel omakorda boonus,” rõhutas Tarvi Vaiksaar.

Naisi nende tsehhis ei ole. “Ma tean, et see lause toob kaasa süüdistustelaviini, aga töö on tõesti raske. Kruvidele jõuga peale suruda, detaile liigutada, laost poldikast ära tuua.” Töötajalt eeldatakse aktiivset kaasalöömist töökeskkonna kujundamisel. “Meie siit ülevalt näeme asju ühte moodi (firma kontor asub teisel korrusel – toim), akutrelli käes hoides avaneb aga hoopis teine pilt. Päeva lõpuks tuleks välja mõelda endale mugav tööriistade jaotus, haardeulatus. Me ei pressi siin seibe põmm, põmm, põmm – iga detail on uus olukord,” rääkis Vaiksaar, viidates, et eeldab töötajatelt iseseisvat mõtlemist.

Töötaja peab suutma endale tegevust leida ka siis, kui materjalide saabumine viibib. “Kui mingi auk sisse tekib, ei saa lihtsalt viis tundi oodata, tuleb midagi muud teha. Tähtajad on väga kokku surutud,” märkis Vaiksaar. Sellest tingituna võib aeg-ajalt ka tööaeg varieeruda. Kuid tavaolukorras kestab tööaeg siiski kella 8-st 16.30-ni. Kollektiivpuhkus on jõulude ajal, mil kogu tootmine seisab.

Suvist kollektiivpuhkust tootmismahud sel aastal võimaldada ei pruugi. “Eelistaksime kollektiivpuhkust, sest ainult siis saavad kõik töötajad ennast tööst välja lülitada. Ütleme nii, et jäime värbamiskampaaniaga natuke hiljaks. Mida rutem töötajad leiame, seda parem. Ajutist tööjõudu saame kasutada vaid lihttöödel, kuid selliseid töid meil väga ei leia,” tunnistas Vaiksaar. Tellimusi jagub neil juba järgmise aasta esimese kvartali lõpuni.

Palk sõltub panusest

Töötasu maksmine on subjektiivne. “Palk sõltub töötaja panusest, ühe vitsaga me lüüa ei saa. Graafikutes püsimisest, sellest, kas inimene suudab ennast kokku võtta. Etapiti saab keerulisematele kohtadele liikuda,” kinnitas Tarvi Vaiksaar veel kord, et kõik sõltub inimesest.

Kohaliku ettevõttena eelistaksid nad töötajaid leida võimalikult lähedalt. Tööl käiakse Kingli Grupis Pöidelt, Laimjalast, Orissaarest, Valjalast ja Muhust. “Helesinine unistus oleks võimaldada inimestel oma kodukohas tööd teha. Praegu vuratakse Pöidelt iga päev Kuressaarde ja osa kohalikke sõidab ka mandrile tööle. Paljud neist sooviksid aga kodukohas töötada,” märkis Vaiksaar. Grupisiseselt on toodete paigaldajaid ka mandrilt. Vaiksaar ise tuli kodusaarele tagasi kaks aastat tagasi.

Tornimäel asuva Alunaudiga on neil heanaaberlikud suhted. “Konkurentsi ei ole. Pigem, kui mõni mutter puudu tuleb või vaja kasutada tööpinki-vahendeid, aitame teineteist.”

Print Friendly, PDF & Email