Salme vallateater lennutas “Sinatraga kuu peale”

Salme vallateatril esietendus laupäeva õhtul iiri näitekirjaniku Maria Jonesi kriminaalne komöödia “Sinatraga kuu peale”.

Kahes vaatuses hargnenud loos mängisid Marika Paas ja külalisena Kärla näiteringist Aina Aavik. Kuigi etendus kestis koos pausiga ligi poolteist tundi, suutsid näitlejad ja nende edasiantav lugu põnevust ülal hoida lõpuni välja.

Tegevuspaigaks on vanahärra Davy kodu. Davyle meeldib kuulata Sinatra muusikat ja väikesi panuseid tehes hobuste peale kihla vedada. Kuna ta ise enam hästi liikuda ei saa, on talle igapäevaselt toeks hooldustöötajad. Mis saab aga siis, kui Davy otsustab ühel hetkel lihtsalt ära surra, ja mis on tema viimane soov? Võib vaid öelda, et lihtsaks hooldustöötajad kujunenud olukorda enda jaoks ei muuda.

Lavastaja Maire Sillavee sõnul leidsid selle näidendi näitlejad ise ja tulid siis sellega tema juurde. Kuna mõlemad naised töötavad Sõmera hooldekodus, ei olnud rolli sisseelamine nende jaoks keeruline, märkis Sillavee. “Kodutöö oli neil alati tehtud ja tekstid peas,” kiitis ta oma näitlejaid.

Heli, valguse ja afišikujunduse eest hoolitses Margus Lepik. Lavakujunduse osas oli abiks Tuuli Pärtel. Eesti keelde on näidendi tõlkinud Andra Aaloe.

Kokku on Salme vallateatri repertuaaris tänavu suisa viis lavastust. Niimoodi tähistatakse 115 aasta möödumist ajast, mil Sõrvemaal kunagi näitemänguga algust tehti. Nimelt pärinevad 1901. aastast esimesed kirjalikud andmed näitemängu tegemisest tollases Anseküla kihelkonnas.

“Oli variant, et teeme peo, aga siis kujunes niimoodi, et neid lavatükke muudkui tuli ja tuli,” ütles Maire Sillavee. Valdav osa esietendustest on veel ees, näiteks Tove Appelgreni “Majakavahi tüdrukud” tuuakse lavale 25. mail.

Print Friendly, PDF & Email