Paadist tehti pargipink

PINGIMEISTRID: Koit Kaer (vasakul) ja Ken Pihlas olid üks kahest võistkonnast, kes said keerulise võistlustöö valmis ettenähtud ajaga.  Foto: SA INNOVE

PINGIMEISTRID: Koit Kaer (vasakul) ja Ken Pihlas olid üks kahest võistkonnast, kes said keerulise võistlustöö valmis ettenähtud ajaga.
Foto: SA INNOVE

Eelmisel nädalal Pärnus korraldatud üleriigilistel kutsevõistlustel saavutasid Kuressaare ametikooli ehituspuusepad esikoha ja autotehnikud kolmanda koha.

Ehituspuusepa võistlustel võitsid esikoha Koit Kaer ja Ken Pihlas, kes pidid 13 tunni jooksul valmistama keerulise paadimotiiviga pargipingi.

“Mõlemad noormehed õpivad ametikoolis kivi- ja betoonkonstruktsioonide erialal. Õppureid juhendas Jüri Vaga, kelle juhendamisel võitsid ametikooli õpilased üleriigilise kutsevõistluse poodiumikoha juba seitsmendat aastat järjest,” ütles Kuressaare ametikooli teabejuht Taavi Tuisk.

“Poisid on eriliselt tublid, nad ei küsinud harjutama tulles kunagi, et millal ära saab,” vahendas ta juhendaja sõnu. Võistlusteks ettevalmistamisel oli neil palju abi ametikooli Tehnoloogiamajakas õppivast täiskasvanute kursusest, kes aitasid neil kolm päeva 1:1 jooniseid teha, samuti materjali hööveldada ja õigesse mõõtu saagida.

Jooniseid oli kokku 17 lehekülge, kuid võistluse alguses muudeti tappseotisi lihtsamaks – õnneks tabasid poisid selle ära ja jõudsid masina ümber seadistada. Juhendaja Jüri Vaga märkis, et kutsevõistlusel osalemine on nii füüsiliselt kui ka vaimselt võrdne spordivõistlusega. “Üks konkurent oli teise päeva lõpuks nii “zombie”, et ei jaksanud käes oleva puutükiga midagi teha. Kaks päeva järjest tuli oma detailidega trepist üles ja alla astuda,” rääkis ta.

Sõiduautotehniku kutsevõistlusel saavutasid kolmanda koha Jaagup Otsa ja Kauri Teern, keda juhendasid Margus ja Toomas Kivi.

“Minul endal oli kõige suurem heameel selle üle, et elektriskeemide ülesanne hästi läks,” rääkis Margus Kivi. “Eelmistel kordadel on just see ülesanne komistuskiviks olnud, mis on meid neljandale-viiendale kohale kukutanud. Eelmisel aastal europrojektiga saadud elektristendist koos komponentidega on palju abi olnud, poisid oskasid skeemi koostada ja mõõtmisi teha.”

Võistlusülesannete hulka kuulusid veel teooriatest ning praktilised tööd mootori ja veermiku ning Autodata tarkvaraga. Väljaspool punktiarvestust tuli sooritada vigursõit, kus juhi silmad olid kaetud ja teda juhendas võistkonnakaaslane. Selles ülesandes saavutasid ametikooli õppurid esikoha.

Võistlused korraldas SA Innove koostöös Pärnumaa kutsehariduskeskusega.

 

Print Friendly, PDF & Email