Briti peaministri David Cameroni apsakas avatud mikrofoni ees

ÄRA LOBISE! See stalinliku Nõukogude Liidu ajast pärit loosung on päevakohane ka Briti kõrgseltskonnas. Just pildil jäädvustatud vestluses kuninganna Elizabeth II-ga olevat peaminister David Cameron nimetanud riike, kus tema arvates vohab korruptsioon. Pildile on veel jäänud Canterbury peapiiskop Justin Welby, parlamendi liige Chris Grayling (paremal) ja alamkoja spiiker John Bercow (vasakul). Foto: Huffingtonpost.co.uk

ÄRA LOBISE! See stalinliku Nõukogude Liidu ajast pärit loosung on päevakohane ka Briti kõrgseltskonnas. Just pildil jäädvustatud vestluses kuninganna Elizabeth II-ga olevat peaminister David Cameron nimetanud riike, kus tema arvates vohab korruptsioon. Pildile on veel jäänud Canterbury peapiiskop Justin Welby, parlamendi liige Chris Grayling (paremal) ja alamkoja spiiker John Bercow (vasakul).
Foto: Huffingtonpost.co.uk

Briti peaminister David Cameron unustas, et kõneleb avatud mikrofoni ees ja ütles otsesõnu välja, millised režiimid on tema arvates maailma kõige korrumpeerunumad. Loo iroonia seisneb aga selles, et just nimetatud režiimide esindajad on kutsutud Suurbritanniasse peagi algavale tippkohtumisele, kus peateemaks võitlus korruptsiooni vastu.

Londoni ajalehed kirjutasid sel nädalal, et kõnealuse apsaka tegi nende peaminister ühe välk-

nõupidamise ajal kuninganna juures Buckinghami palees. Lisaks kuningannale ja peaministrile osalesid nõupidamisel veel anglikaani kiriku pea, Canterbury peapiiskop Justin Welby, Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow ja konservatiivse erakonna üks juhtivaid poliitikuid Chris Grayling.

Nõupidamisel ütles Cameron: “Just täna oli meil väga töörohke valitsuse istung, kus me muude teemade hulgas rääkisime ka eelseisvast korruptsiooni vastu võitlemise tippkohtumisest. Sinna tulevad ka nigeerlased… Tegelikult saabuvad Suurbritanniasse mõnede väga korrumpeerunud (ingl k fantastically corrupt) riikide liidrid. Nigeeriat ja Afganistani võib pidada maailma kõige enam korrumpeerunud riikideks.”

Canterbury peapiiskop, kes oli omal ajal noore vaimulikuna Nigeerias mitme aasta jooksul misjonitööl, püüdis peaministrile vastu vaielda, väites, et Nigeeria praegune president Muhhammadu Buhari ei ole korruptant. Selle peale olevat aga alamkoja spiiker John Bercow muigamisi küsinud: “Kas kõik need isikud tulevad Suurbritanniasse ikka omal kulul?” Peaminister vastas küsimusele jaatavalt.

Kõnealune intsident leidis Buckinghami palees aset ajal, mil sinna oli kutsutud Suurbritannia poliitiline eliit ja, mis kõige hullem, diplomaatiline korpus, et tähistada kuninganna Elizabeth II 90. juubelisünnipäeva. David Cameron ei teadnud, et tema ees olev mikrofon on sisse lülitatud, ehkki valitsuse pressiesindaja oli peaministrit eelnevalt hoiatanud, et nõupidamise saalis on rohkesti ajakirjanikke ja telekaameraid…

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email