Metsavenna kraam tuli 60 aastat hiljem päevavalgele (3)

LEIUPAIGAS: Maaomanik Ando Ansperi märgistas leiukoha oksaga.  Foto: GAREL PÜÜA

LEIUPAIGAS: Maaomanik Ando Ansperi märgistas leiukoha oksaga.
Foto: GAREL PÜÜA

Leisi vallas Purtsa külas tuli metsaistutamise käigus maapõuest välja metsavenna varustust pungil täis piimamannerg.

Tõenäoliselt kuulusid mannerg ja selle sisu legendaarsele metsavennale Aleksander Tuulingule. Seda teooriat toetavad mitmed asjaolud. Nimelt leiti piimanõu seest 1950. aasta 1. septembrist pärinev ajaleheräbal, mis oli keeratud ümber kirjutussulgede karbi, selgitas Saaremaa muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Garel Püüa.

Teine tuntud Saaremaa metsavend Elmar Ilp langes koos kahe kaaslasega 1950. aasta 12. augustil ehk mitu nädalat varem. Lisaks on üks anonüümsust sooviv Purtsa küla elanik, kes toonaseid sündmusi hästi mäletab, veendunud, et tegu on Sepa talu Sassi ehk sealtsamast pärineva Aleksander Tuulingu peidikuga, selgitas Püüa. Ta lisas, et peidiku asukoht ja umbkaudne ajaline määratlus sobivad hästi kokku ka Tuulingu elulooga.

Peidiku leidis 4. mail oma maadelt metsaistutamise käigus Ando Ansperi. Mannergust üle sõitnud traktor tõmbas selle lihtsalt juhuslikult maapõuest välja. 40-liitrine piimanõu oli suletud kummitihendiga, mistõttu selle sees olnud esemed on väga hästi säilinud.

METSAVENNA VARANDUS: Leitud mannergusse oli metsavend mahutanud hulganisti riideid (üllataval kombel ka naisteseelikuid), kangast, kaks paari kingi, kolm pakki paberosse, paarteist tikutoosi, võtmekimbu, binokli, kirjutussulgede karbi, juukselõikusmasina, Gustav Ränga teose “Vana-Eesti rahvakultuur” pühendusega Pamma algkoolile ja toru, mis käib rattaistme alla. Huvitaval kombel polnud seal ühtegi relva.  Foto: RAIDO KAHM

METSAVENNA VARANDUS: Leitud mannergusse oli metsavend mahutanud hulganisti riideid (üllataval kombel ka naisteseelikuid), kangast, kaks paari kingi, kolm pakki paberosse, paarteist tikutoosi, võtmekimbu, binokli, kirjutussulgede karbi, juukselõikusmasina, Gustav Ränga teose “Vana-Eesti rahvakultuur” pühendusega Pamma algkoolile ja toru, mis käib rattaistme alla. Huvitaval kombel polnud seal ühtegi relva.
Foto: RAIDO KAHM

Esemetest tehti pilte ja need postitati ühte detektoristide foorumisse 10. mail. Pilte sattus nägema arhivaar Tiit Noormets, kes saatis info edasi Saaremaa muuseumile. Muuseumi direktor Endel Püüa selgitas välja, kelle maa pealt leiud pärinevad, ja võttis Ando Ansperiga, kes on juhuslikult ta sugulane, ühendust. Nii jõudis leid üleeile muuseumi.

Endel Püüa selgitas, et metsavennad pidid oma elustiili tõttu omama nii-öelda vaheladusid, mida kasutati siis, kui tuli näiteks kuskilt taganeda.

Esemed on plaanis linnuses mõneks ajaks välja panna tuleval nädalal. Seejärel lähevad need konserveerimisele.

Print Friendly, PDF & Email