Allveelaeva S-5 vrakk

Allveelaeva vrakk lokaliseeriti lehviksonariga oktoobris 2010 Veeteede Ameti meremõõdistustööde käigus poilaevalt Sektori. Identifitseeriti allveelaeva S-5 vrakina 2012. aastal Soome sukeldumisklubi “Divers of the Dark” sukeldujate poolt.

Allveelaev S-5 vrakk. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

Allveelaev S-5 vrakk. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

 

Vaade komandotornile eest. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

Vaade komandotornile eest. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

Vaade vasakpoolsele sõukruvile. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

Vaade vasakpoolsele sõukruvile. Foto: Sami Paakkarinen 2012.

Allveelaeva S-5 ehitamist alustati 1935. aastal Leningradis Balti laevatehases, teenistusse võeti 30. oktoobril 1939. aastal.
Allveelaev S-5 hukkus miiniplahvatuse läbi 1941. aasta 28. augustil, mil Tallinnas asunud nõukogude sõja- ja tsiviillaevastik Kroonlinna evakueerus. S–5 sõitis lipuristleja „Kirov” järel. Sama päeva õhtul kell 19.11 sõitis Juminda miinitõkkes miinile ja kadus vähem kui minutiga veepinnalt. 46-st meeskonnaliikmest sai surma 35.

Allveelaeva S-5 vrakk on hästi säilinud. Esmase kahjustused on saadud miiniplahvatuse tagajärjel. Sekundaarsed kahjustused on tekitatud sukeldujate poolt, kes on kraapinud vraki pinda erinevates kohtades. Traalimiskahjustusi ei ole märgata.

Print Friendly, PDF & Email