Saare maakonna aasta ema on Koidu Heinmaa (+GALERII ja VIDEO) (1)

LILLEKIMP HOIULE: Aasta ema Koidu Heinmaa andis tänuks saadud lilled tseremoonia ajaks hoiule abikaasa Johani kätte, kes samal ajal lapselaste seltsis istus, taustal Margus Muld. MAANUS MASING

LILLEKIMP HOIULE: Aasta ema Koidu Heinmaa andis tänuks saadud lilled tseremoonia ajaks hoiule abikaasa Johani kätte, kes samal ajal lapselaste seltsis istus, taustal Margus Muld.
MAANUS MASING

Naiskodukaitse Saaremaa ringkond koostöös Kadi raadio ja ajalehega Saarte Hääl kuulutas eile välja juba kümnenda Saare maakonna aasta ema – Sõrve sääre otsas Läbara külas elava kümne lapse ema ja 15 lapselapse vanaema Koidu Heinmaa.

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaine Mare Kirr ütles, et ehkki kõik tänavusele aasta ema konkursile kandidaatidena esitatud emad oleksid tiitlit väärt, tuli otsus tunnustada Koidu Heinmaad väga kergelt.

“Koidu on hästi silmapaistev, ta on üles kasvatanud kümme last, 15 lapselast, olnud väga aktiivne oma põhitöös ehk matemaatikaõpetajana, olnud ka pikka aega kohaliku kogukonna eestvedaja, võtnud osa igasugu üritustest ja on ka väga suur käsitöötegija,” loetles Kirr Koidu plusse.

Samuti on tänavune aasta ema alati positiivne. Saaremaa lasterikaste perede liit, kes Koidu konkursile esitas, kirjutas tema kohta žüriile pika ja põhjaliku põhjenduse, miks just tema peaks tunnustuse saama.

Saarte Hääle vastutav väljaandja ja Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner nentis, et eks meil kõigil ole oma emaga seoses erinevaid mälestusi. “Sel kevadel tunnustati juba kümnendat Saare maakonna aasta ema ja tänavuse ema kümnel lapsel on oma emaga seotud kindlasti kõigil omad mälestused,” rääkis Siiner. “Kes mäletab marraskil põlve, kes mõne ulakuse eest noomimist. Kõige olulisem on aga, et mäletatakse.”

Siineri sõnutsi armastab ema oma lapsi tingimusteta ja kõige selle juures on ainult üks puudus. “Emad unustavad tihti, millised rikkused neis endis peidus on,” tähendas ta. “Emadepäeval on hea võimalus neid peidus olevaid rikkusi meelde tuletada.”

Naiskodukaitsjad kinkisid aasta emale traditsioonilise omaõmmeldud lapiteki, Saarte Hääle ja Kadi raadio kingiks oli aga armastatud muusik Vaiko Eplik. Seda sõna otseses mõttes – Vaiko Eplik pühendas aasta emale “Nelgid” ja “Suudluste aja” – kaks laulu oma viimaselt plaadilt. Esimese neist kusjuures oli muusik kirjutanud pühendusega oma ema juubeliks.

Muusikalist ilu pakkusid ka Laine Sepa keelpilliõpilased Kuressaare muusikakoolist: Karret Sepp, Karl Jõgi ja Katre-Liis Võhma. Samuti tegid omapoolse tänuetteaste Koidu Heinmaa lapsed ja lapselapsed Preedik, Luigi, Hurmet ja Tuuli ning väike Eliise. Koidu tütar Lagle meenutas aga nende pere mõnusaid ütlemisi ja dialooge, mis panid rahva lõbusalt turtsuma.

Tervitajaid oli tseremoonial ohtralt. Sedakorda olid kohal ka kõik eelmised üheksa aasta ema: Monica Kallas (2007), Liili Ader (2008), Marit Tarkin (2009), Anu Rannama (2010), Tiina Rüütel (2011), Lia Hanso (2012), Lidia Lõbus (2013), Helgi Tammur (2014) ja Marve Koppel (2015).

Seda, et aasta ema ja tegelikult ka aasta isa valimise algataja oli Saaremaa naiskodukaitsjate kauaaegne esinaine ja Saarte Hääle ajakirjanik, varalahkunud Rita Loel, tuletas meelde idee elluviimisel Ritale abiks olnud Kaie Rõõm-Laanet.

 

Print Friendly, PDF & Email