Miks mitte mikserijuhiks

SUUR MASIN: Kalle Kiviaru näitab söödamikserit, mis seatakse traktorile sappa. MAANUS MASING

SUUR MASIN: Kalle Kiviaru näitab söödamikserit, mis seatakse traktorile sappa.
MAANUS MASING

Muhu Farmid otsib oma Hellamaa lüpsilauta traktorist-söötjat. Tööle kandideerijal peaks olema T-kategooria juhiluba, kuna tegu ei ole mitte lihtsalt roolikeeramisega, vaid traktor on ühendatud nüüdisaegse loomasöödamikseriga.

“Kindlasti on vajalik eelnev traktoril töötamise kogemus, sest loomi tuleb sööta kellaajaliselt,” ütles Muhu Farmide tegevjuht Kristjan Aaso. Lisaks sõiduoskusele peab töötajal olema täpne käsi, kuna üheks toidukorraks tuleb segada kümmekond erinevat sorti lähteaineid ja sööda koostis muutub pidevalt.

Jälgida tuleb ka kogukaalu. Kui midagi liiga vähe või palju saab või satuvad mikserisse sootuks valed ained, mõjub see halvasti loomade tervisele ja õhemaks muutub ka firma rahakott.

Töötajal on võimalus teha proovipäev, sest mitte kõik tänapäeva inimesed ei lepi laudatööga. Aaso sõnul on end tööle pakkumas käinud ka inimesed, kes tegelikult loomi pelgavad.

Proovipäev tasub kindlasti teha

“Kui ikka varasem farmitöökogemus puudub, tasub proovipäev teha. Mina ei kujuta ette, et peaksin linna tööle minema, aga inimesed on erinevad,” rääkis Aaso. Tänapäeval on farmitöö muidugi teistsugune kui aastaid tagasi, mil oli palju käsitsi töötamist ja kasutada tuli Vene tehnikat.

Tööle kandideerijalt eeldatakse head manööverdamisoskust, sest pool tööd tuleb teha laudas, kus eksimisruumi pole.

Lisaks peab juht ise lähteained laadurtraktoriga mikserisse kallama. Söötmise vahepealsel ajal tekib aeg-ajalt vajadus ka põllule sõita, kuna silo hoitakse laudast kaugemal. Veel tuleb tal koos karjakuga loomadele alusturvast alla panna. Tegevjuhi sõnul mõjub selline vaheldus isegi positiivselt, sest päevast päeva vaid laudas edasi-tagasi sõitmine muutuks tüütuks.

Uut töötajat vajatakse seetõttu, et üks mees ei saa kogu aeg roolis olla. Nüüd aga läheb tema asendaja põllutöödele. “Praegu on mikserijuhi graafik neli päeva tööl ja kaks vaba, sest lehmad tahavad süüa seitse päeva nädalas. Selline graafik annab vabaks erinevad nädalapäevad. Aga oleme ka kuus ja kaks teinud. See on kokkuleppeküsimus,” lubas Aaso. Tööpäev algab kell seitse hommikul ja kestab kuni neljani pärastlõunal. Selle ajaga tuleb teha kaks söödaringi. Lõunasöök peab töötajal kaasas olema, sest laudad jäävad Liiva keskusest natuke kaugele. Suvel kiirel põllutööde ajal tuuakse toit kohale, vaiksemal perioodil on aga korraga tööl nii vähe inimesi, et see pole mõttekas.

Uue töötaja otsingul vaadatakse ringi ka kaugemal, sest kohapeal selliseid vabu inimesi, kes tahaksid laudas töötada, enam ei ole. “Maale on üldse vähe inimesi jäänud ja noor inimene ei tule lauta,” nentis Kristjan Aaso.

Traktoristi-mikserijuhi ametit peab ta ikkagi meestetööks. “Tean, et põllu peal töötavad naised, kes ise talu peavad, veavad näiteks traktoriga loomadele heinarulle ette, aga siin oleks ikka meest vaja,” arvas ta.

Vilunum juht teenib rohkem

Kaugemalt tulijatele kohapeal elamiskohta pakkuda pole. “Ütleme nii, et kuna otsime ka lüpsjat, siis meile tööle tulevale perele oleks me valmis elamise otsima,” pakkus ta välja kaks-ühes lubaduse. Kuigi Virtsu on lähedal, sealsed inimesed üle mere tööle ei kipu. Küll aga tullakse Muhusse tööle Saaremaalt.

Töötasu makstakse tunnipalga alusel. “Palk oleneb mehe kogemustest. Vilunum juht teenib rohkem,” kinnitas Aaso. Edaspidi on plaan mikseri ette uus traktor hankida. Masina eest peab juht ise hoolt kandma, tegema korralisi hooldeid ja õlivahetust. Garantiiremont ja suuremad remonttööd on hooldusfirmade teha.

Tööle tuleks asuda võimalikult kohe, sest suvi on põllumajanduses kiire aeg.

Print Friendly, PDF & Email