Janar Holm – saarlane, kelle seina ehib Hiiumaa kontuur

JANAR HOLM: “Kui Haridus- ja teadusministeeriumi poliitiline juht on minister, siis kantsleri roll on toetada hariduspoliitika elluviimist koos kõigi nende inimestega, kes siin töötavad."

JANAR HOLM: “Kui haridus- ja teadusministeeriumi poliitiline juht on minister, siis kantsleri roll on toetada hariduspoliitika elluviimist koos kõigi nende inimestega, kes siin töötavad.”

Kaheksa aastat haridus- ja teadusministeeriumi kantslerina töötanud Janar Holmi hinnangul on Eestis pakutav haridus tasemel, kuid vajadus reformide ja uuenduste järele ei ole kuskile kadunud.

Janar Holmi kabinetis jääb esimesena silma seina kaunistav Hiiumaa kontuur. “Hiidlasest kutsehariduse osakonna juhataja koos kolleegidega organiseeris selle mulle alatul kombel salaja sünnipäevaks seinale,” selgitab Holm. Ta otsustas, et ei hakka seda maha võtma: “Hea jututeema alati, kui mõni külaline kabinetti tuleb ja küsib, miks mul Hiiumaa seinal on?” Nii ongi kantsleri kabinetis justkui oma “jääsulataja”.

“Ega mu laps oskagi selgitada, mis ma teen. Ükskord on ta öelnud, et isa töötab arvutiga,” muheleb Janar Holm pühapäeva õhtupoolikul oma kabinetis Tõnismäel. Puhkepäeval ei tulnud Holm mitte tööle, vaid ajakirjanikuga kohtuma. Ühtlasi vaatab ta üle ja valmistab ette teemasid, millega tuleb järgmisel nädalal tegeleda. Holmile lihtsalt meeldib ta töö.

Tööpuudust karta pole

“Kõigepealt tuleb selgitada, mida ministeerium teeb, siis on  lihtsam selgitada, mis mu ülesanded on,” ütleb haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm. Seega ei saa ta kuueaastasele tütrele pahaks panna, et tal isa tööst ülevaadet pole. Ega paljud täiskasvanudki täpselt tea, mis kantsleri funktsioon on. Lühidalt öeldes seisab ministeerium selle eest, et haridus ja teised valdkonnad oleksid väärikal viisil esindatud riigi arenguvalikuid puudutavates debattides, mis  riigiorganite vahel toimuvad.

Holmi tööandja hoole all on viis valdkonda: haridus, teadus, noorsootöö, keelepoliitika ja arhiivindus. “Kui ministeeriumi poliitiline juht on minister, siis kantsleri roll on toetada hariduspoliitika elluviimist koos kõigi nende inimestega, kes siin töötavad. Et oleks vastav õigusloome olemas, oleks informatsioon neil, kes seda vajavad, et järelevalvet tehtaks,” loetleb ta ja lisab, et ministeeriumi alluvuses on rohkem asutusi kui ühelgi teisel ministeeriumil. Kokku on neid ligi 80. Seega on tööpõld suur ja tegevusest puudust ei tule. Samuti võib täitsa uskuma jääda, et põnevusest mitte.

Rääkides haridusest ja reformidest, leiab Holm, et paljude oluliste asjadega on Eestis hiljaks jäädud. “Seesama koolivõrk, ammu oleks pidanud korda tegema,” tõdeb ta. Korda tegemise all peab Holm silmas arvestamist õpilaste arvu vähenemisega. Eesmärk ei ole koolide sulgemine, toonitab ta, vaid kvaliteedi parandamine.

Pikem lugu Janar Holmist ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email