Pöide Pruulikoda toob tootmise Kuressaarde (10)

TULEVANE PRUULIKODA: Tolli 25A hoone, mis saab üsna pea ka Pöide Pruuli Koja tegutsemisele viitavad sildid (seni siiski veel kunstniku nägemus), on juba iseenesest vaatamisväärsus. Art déco stiilis vana diiselelektrijaama hoone on legendi kohaselt kuulsa arhitekti Louis Kahni kätetöö. Maja ees seisab perenaine Kristel Oinberg-Kelder. Raul Vinni

TULEVANE PRUULIKODA: Tolli 25A hoone, mis saab üsna pea ka Pöide Pruuli Koja tegutsemisele viitavad sildid (seni siiski veel kunstniku nägemus), on juba iseenesest vaatamisväärsus. Art déco stiilis vana diiselelektrijaama hoone on legendi kohaselt kuulsa arhitekti Louis Kahni kätetöö. Maja ees seisab perenaine Kristel Oinberg-Kelder.
RAUL VINNI

Suuremate tootmismahtude vajaduse tõttu ja külastusvõimaluse loomiseks kolib Pöide pruulikoda oma tootmise Kuressaarde Tolli tänaval asuva vana elektrijaama ruumesse.

Juba kolm aastat Tornimäe kandis õlut tootva Keldri pere sõnul oli linna tulemine mõnes mõttes ka sundkäik – pruulimine ja pruulijad ei mahu enam kodutallu ära. Suurenenud on nii tootmisvajadus kui ka pere.

Kuressaares Tolli 25A juba enne jaani avatavat tootmishoonet nimetavad asjaosalised ise ikkagi pigem nende tootmise Kuressaare saatkonnaks, ametliku nimega Pöide Pruuli Kojaks. Õlle katseköök jääb ikkagi Pöidele.

Kuressaares saab kõik olema täiesti teistsugustes mahtudes. Nii näiteks annavad uued pruulimisseadmed mahuks 160 000 liitrit aastas praeguse40 000 liitri asemel. Pruulikoja perenaine Kristel Oinberg-Kelder ütles, et seadmed paigaldab neile juba tuttav Austria firma Flecks.

Tootmisruumidesse tulevad 2000-liitrine täisautomaatne keedusüsteem ja kuus käärimis- ja laagerdusmahutit. Tootmisesse jäävad praegused kolm õllesorti ja üsna pea on tulemas ka uuemaid rüüpeid. Kui seni pandi Pöide õlled pudelisse täieliku käsitööna, siis nüüdsest see töö automatiseeritakse. Perenaise sõnul nad ainult oma pere jõududega enam hakkama ei saa ning seega tuleb tööjõudu juurde palgata.

Tootmise suurenemine annab perenaise sõnutsi ka võimaluse jõuda rohkemate õllesõpradeni. Siiani on väikese mahu tõttu olnud piiratud kauba pakkumine ja viimine näiteks suur- klientidele ja piiri taha, mis eeldab aluste kaupa toimetamist.

Üks suur põhjus, miks kolimine ette võeti, oli just külastajate huvi. Pruulikoja peremees Koit Kelder rääkis, et kodutalus ei olnud võimalik nii paljusid huvilisi võõrustada. Tootmine segas võõrustamist ja võõrustamine omakorda tootmist. Nüüd luuakse lisaks tootmisele ka võimalus seda jälgida ja pruulikoja toodangut väheke mekkida. “On tõesti ruumi tootmise saladuste näitamiseks ja eraldi kamber valmiskeedetu järeleproovimiseks,” kinnitas Kelder.

 

Print Friendly, PDF & Email