Noore treeneri appihüüd lapsevanematele (1)

Olen viiekuuse kogemusega 22-aastane noortetreener. Noorusest olenemata tunnen juba praegu vajadust öelda välja, mida ma tänapäeva laste ja noorte kehalisest aktiivsusest ja üldisest tervisest arvan.

Olen praeguste teismelistega samast põlvkonnast ja ausalt öeldes samastan end nende rüblikutega suuresti. Olen põlvkonnast, kes hakkas väljas mängimist virtuaalmaailmaga asendama. Ometigi õnnestus nii minul kui ka enamikul minu eakaaslastest spordipisikuga nakatuda ja lõviosa lapsepõlvest õues mürgeldades veeta.

Mulle tundub, et mida aeg edasi, seda vähem juhtub seda healoomulist nakatumist ning nii liiguvad noored ainult koolimajas klassiruumi vahetades ja kehalise kasvatuse tunnis, sest muul ajal sõidutavad neid emmed-issid. Eriti levinud on see probleem linnalaste seas. Lödipükse ja ludrisid on tänavapildis näha palju, liigagi palju. Sport õpetab lastele varasest east distsipliini ja väärikat käitumist nii teiste kui ka endaga.

Lisaks põhjustab vähene liikumine ülekaalulisust ja vähendab immuunsüsteemi võimet haigustega võidelda. Enda grippi jäämise võimalust saab tunduvalt vähendada, olles füüsiliselt mõõdukalt aktiivne.

Olen päris kindel, et mitte ükski lapsevanem ei taha, et tema laps on pärast 200 meetri jooksmist väsimusest kokku kukkumas. Samuti pole just meelitav tulevik, kus elatakse kaasa oma lapsele telesaates, mille võidab see, kes suudab rohkem kaalu langetada. Midagi on valesti ka juhul, kui koolis esimeselt korruselt neljandale kõndides lapsel hing kinni jääb. Loodan, et lapsevanematena saadakse aru, kui oluline on, eriti lastele, liikumine. Vanuses 6–16 toimub lapse organismi täielik kohastumine liikumisega. Arenevad välja koordinatsioon ja jõud. Selles eas saab lödipüksist veel terve ja sirgeselgse inimese kasvatada. Hiljem midagi parandada on ääretult keeruline.

Inimene on sõna otseses mõttes loodud hüppama ja jooksma. Eriti noores eas, kui inimene pole lõplikult välja arenenud ja tema füüsiline saatus on otseselt tema enda teha. Liigutamine ja sport on terveks eluks hädavajalikud, ilma liialdamata.

Lapsevanemad peaksidki oma lastele sporti ja liikumist rohkem tutvustama ja näitama neile seda võimalikult lahedana, sest seda see tegelikult ka on. Tark oleks välja uurida, milline treening lapsele kõige rohkem huvi pakub, ning neid selles suunas juhtida ja võimalikult palju toetada. Ühegi lapsevanema või treeneri peamine prioriteet ei tohiks olla lapsest tippsportlase kasvatamine, kuid tuleks lihtsalt teha kõik endast olenev, et õues liikumine nooremale generatsioonile nauditavaks ja rõõmupakkuvaks muutuks.

Juhul kui te ise oma võsukestele just suurem sportlik eeskuju pole, proovige otsida neile sobivad eeskujud. Kas siis näiteks peretuttavate, spordi­staaride, treenerite, kasvõi trennikaaslaste näol. Nüüdisaja lapsevanemad peavad oma noorusajaga võrreldes märksa rohkem oma lastele õiget teed näitama.

Lapsed trenni ja tervis korda!

Ilmus eile Delfi portaalis

Endrik Puntso, rattaklubi Peloton treener

Print Friendly, PDF & Email