Mitte kõik liiklejad ei pea kiirusepiiranguid pühaks (17)

KIIRUST MÕÕTMAS: “Juhus on pime,” arvab arestikambri vanem, komissar Rein Rand, märkides, et kiiruseületajaid võib põhimõtteliselt kohata kõikjal, kus autod liiguvad. MAANUS MASING

KIIRUST MÕÕTMAS: “Juhus on pime,” arvab arestikambri vanem, komissar Rein Rand, märkides, et kiiruseületajaid võib põhimõtteliselt kohata kõikjal, kus autod liiguvad.
MAANUS MASING

Saaremaal on liiklustalguteks valmistumisel märkimist leidnud üle kahekümne koha, kus kiiruseületamist peetakse liikluses ohuallikaks.

“Isegi kesklinnas sõidetakse mõnikord mööda,” tõi Taavo Tenno autokooli sõiduõpetaja Hannes Rauk välja, viidates, et kiirusepiirang 30 km/h sugugi kõigile püha ei ole. Ta tõdes, et kiirust ületatakse mitmel pool ja konkreetseid kohti on raske välja tuua.

Üldpilt on tema hinnangul aga pigem normaalne. Võrreldes Tallinnaga on Kuressaare tema sõnul hea koht, kus sõitma õppida.

Kuni 10. aprillini kogub politsei ettepanekuid 21. aprillil toimuvateks liiklustalguteks. Politsei- ja piirivalveameti Facebooki lehel olevale kaardirakendusele saab märkida kohad, kus kiiruseületamine on liikluses ohuallikaks. Talgute päeval teeb politsei nendes paikades liiklusjärelevalvet.

Saare maakonnas oli eile pärastlõunaks ära märgitud 25 kohta, millest 16 asub Kuressaares. Kõige tihedamalt oli märgistatud kesklinna piirkond. Linnast väljas on märkimist leidnud näiteks Tornimäe ja Mustjala külas asuvad tänavad ja ka mitmed Kuressaare–Kuivastu tee lõigud. Üle Eesti on ära märgitud umbes 3000 kohta, millest pooled asuvad Tallinnas või selle läheduses.

Kuressaare politseijaoskonna patrullpolitseinik, üleminspektor Ahto Aulik ütles, et väiksemaid kiiruse ületamisi tuleb üsna tihti ja põhimõtteliselt igal pool ette.

“Palju on hajameelsust,” märkis ta ja lisas, et näiteks laiematel teelõikudel unustatakse kiirusepiirang ära või ei tajuta seda. Üks selline koht on Auriga keskuse ja Marientali ringi vahele jääv lõik, kus kiirusepiirang on 50 km/h. Päris retsidiivseid või n-ö teada-tuntud kiiruseületajaid Auliku hinnangul Kuressaares siiski pole.

PPA juhtivkorrakaitseametniku Sirle Loigo sõnul on liiklustalgud inimeste ja politseinike ühine viis liikluse turvalisemaks muutmiseks. “Laekunud ettepanekutele tuginedes saame olla just seal, kuhu inimesed meid ootavad. Tähtis on ka see, et talgud panevad inimesi liiklusturvalisusele mõtlema ning loodetavasti ka ise ohutumalt käituma,” rääkis Loigo.

Eelmised liiklustalgud toimusid 2014. aastal ning siis laekus PPA-le ligi 3000 ettepanekut, neist üle 800 puudutasid sõidukiirust. 21. aprillil toimuvad liiklustalgud on Euroopa liikluspolitseinike võrgustiku ühine ettevõtmine.

 

LIIKLUSTALGUD

Print Friendly, PDF & Email