Väinatammi otsas piiratakse kalapüüki (1)

Keskkonnaministeerium kehtestab aastaringse kalapüügipiirangu Väikese väina tammi Muhu-poolses küljes asuva Tillunire otstes.

Piirangu kohaselt keelatakse Väikese väina tammist lõuna ja põhja poole jäävat merd ühendava kraavi (nn Tillunire) mõlemast otsast 300 m kaugusel püük kutseliste kalapüügivahenditega. Piirangu eesmärk on paremini kaitsta Väinamere ja Liivi lahe rannalähedase eluviisiga töönduskalu, nagu haug, karplased ja ahvenlased.

Eesti mereinstituudi kalabioloogia ja kalanduse osakonna juhataja Markus Vetemaa sõnul tekitavad Tillunire otsas juba pikemat aega muret harrastuskalurid, kes ostavad kuuks ajaks püügiloa ja panevad kraavi otsa kinni.

“See on kraav, mida mööda kala tahaks rände ajal ikkagi natuke liikuda tammi kahe poole vahel, aga mõned mehed panevad oma võrgu täpselt ette,” rääkis Vetemaa, kelle sõnul otsustati teema üles võtta seoses tammiavade poleemikaga.

Iseenesest ei tee Tillunire otstes võrku laskev kalur midagi keelatut, ent nii nagu kudemise ajal ei tohi jõgedes forelli püüda, ei ole seegi päris õige tegu. “See on selline üldine kalanduslik põhimõte, et kalade rände jaoks väga haavatavates punktides ei tohi kala püüda,” selgitas kalateadlane. “Ka ministeerium on seda meelt, et ainukest läbipääsuteed ei tohiks ikka blokeerida,” lisas Vetemaa.

 

Print Friendly, PDF & Email