Linnuvaatlejad leidsid Kuke jõele pandud röövpüünised (FOTOD) (5)

Sõrve linnujaama Facebooki kontol oleva postituse järgi on sel kevadel Laimjala vallas Kuke jõel taas röövpüüdjad tegutsemas.

“Tegime väikese treti Kuke jõele, vaatamaks, on seal röövpüük sel aastal taltsamaks jäänud. Kahjuks peab nentima – olukord Kuke jõel muutusteta ja hullemgi veel,” kirjutab linnuvaatleja Mati Martinson.

“Laimjala kandi rahval on see kunstkärestike ja kitsaste läbijooksukohtade tekitamine rüsade panekuks nii vere sees, et mitte ei taheta oma “pärandkultuurist” loobuda. Kõige röövpüügirikkam paik Saaremaal ja sealsetele inimestele see mitte au ei tee,” jätkab ta.

Martinson leidis Kuke jõe pealt kokku kümme rüsapanekukohta, kus uuemad ja vanemad rüsavaiad veel sees, rääkimata muudest kunstkärestikest ja kunstlikest jõekitsendustest, kus parajasti rüsavaiasid ei olnud. Lisaks avastati kaks rüsa, üks umbselt kala täis.

“Keskkonnainspektsiooni infotelefonile 1313 ei ole ju mõtet helistada ja öelda, et ajage oma mehed välja, Kuke jõel käib igal kevadel röövpüük. See peaks neil niigi teada olema,” märgib Martinson oma postituses. Saarte Häälel soovitas ta röövpüügi kohta kommentaari küsida keskkonnainspektsioonilt.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juht Jaak Haamer oli sotsiaalmeedias liikuvatest piltidest teadlik.

“Kahjuks hangime meiegi nagu ajakirjanikud infot sotsiaalmeedia kaudu. Jätkuvalt oleks korrektne käitumine olnud helistada infotelefonil 1313 ja võimalikust rikkumisest teada anda,” rõhutas Haamer.

“Meie inspektorid reageerivad kohe ja tegutsevad vastavalt volitustele. Igaühel ei ole õigust püügivahendeid veest välja katkuda ja seal olevaid kalu vette tagasi lasta. Korrektne oleks informeerida keskkonnainspektsiooni,” noomis ta loodushuvilisi tormakuse eest.

Print Friendly, PDF & Email