Külaelu püsib vabatahtlike najal

KARALA LAUL: Tamur Maddisson, Lilian Maastik, Kaja Muruvee, Helgi Kasin, Helve Teern, Mart Maastik ja eeslaulja Mia Maastik esitavad Karala küla laulu, mille sõnade autor on Einvald Nõulik. IRINA MÄGI

KARALA LAUL: Tamur Maddisson, Lilian Maastik, Kaja Muruvee, Helgi Kasin, Helve Teern, Mart Maastik ja eeslaulja Mia Maastik esitavad Karala küla laulu, mille sõnade autor on Einvald Nõulik.
IRINA MÄGI

“Püsik püüab püsida, vanur väärikalt vananeda, noor noorust nautida, suvik sõprust sõlmida.” Just nii kõlab Karala küla püsimise moto.

Karala külaelu arendamise seltsi 20. sünnipäeva peol Lümanda kultuurimajas arutati, mida kujutab endast õigupoolest külaelu. “Külaelu on seal, kus mitte midagi muud ei ole, ja kõik toimub vabatahtlikult,” lausus seltsi eestvedaja ja juhatuse liige Kaja Juulik. Ta lisas, et külaelu suurim valuuta on hoolimine. Juulik pidas silmas, et seal, kust kõikvõimalikud teenused on ajapikku ära kadunud või kus neid pole õieti olnudki, tuleb inimestel ise oma aega sisustada ja aktiivne olla.

Karala külas püsivad vabatahtlikkuse baasil pääste- ja merepääste- ning loomulikult seltsitegevus. Juulik, kes oli 20 aastat tagasi ka seltsi asutajate seas, arvas, et küllap oleks küla ka ilma seltsita saanud, kuid siis ei saaks tõenäoliselt rääkida külaelust Karalas selle praeguses tähenduses.

Palju lapsi

“See pole üksi meie külas nii,” selgitas Juulik. “Kui midagi ei ole, siis hakkab inimene mõtlema, et kuidas edasi minna. Alguses virisetakse, aga siis vaadatakse, kas saab midagi ära teha,” lisas ta ja kinnitas, et külainimestel on palju häid mõtteid.

Karala küla puhul oli näiteks üks hea mõte külamaja, mida teatakse ka kui Päikesemaja, sisseseadmine mõned aastad tagasi. Seal toimuvad üritused ja maja renditakse ka välja. Vajaduse korral saavad Karala sõbrad ja külalised seal ka ööbida. Sünnipäevapeol toodi maja välja kui seltsi olulisimat käega katsutavat saavutust.

Pidu ise oli aga suunatud nooremale põlvkonnale, kellele loodetakse annetuste toel külamaja kõrvale mänguväljak rajada. Kaja Juuliku sõnul on Karala küla püsikutel ja suvikutel lapsi kokku lausa viiekümne kanti. See on märkimisväärne arv, kui arvestada, et igapäevaselt elabki külas talviti umbes 50 inimest. Mänguväljak loodetakse valmis saada juba sel suvel.

Oma panuse mänguväljaku rajamisse andis ka Lääne-Saare vald, sünnipäevakingiks toodi seltsile ehituspoe kinke­kaart. Vallavanem Tiina Luks ütles, et kuigi väljak soovitakse kindlasti oma kätega ehitada, siis kruve ja muud säärast kraami läheb ikka tarvis. Ka vallavanem tundis heameelt, et Karalas on inimesi, kelle südameasi on külaelu jätkumine.

Lisaks vallavanemale said sõna mitmed teised seltsi sõbrad, kel oli samuti varuks nii häid soove kui ka vahvaid kinke. Pidu jätkus mitmekesise kultuuriprogrammiga, kuhu mahtus nii rahvatantsu kui ka muusikat. Esinesid Lümanda veteranide tantsurühm Mõnusad, Lustivere naisrühm, segarühm Pööris Nasvalt ja Lümanda naisrühm Kabujalake. Muusikat mängisid ja laulsid Margit Tõnson Leedrist, Tamur Maddisson Karalast ja Janno Tuulik Viidult. Üllatusesinejana laulis kaks laulu kohalik mees Mart Maastik.

Miili ja Maali

Komejandi eest kandsid aga hoolt lausa kaks paari Miilisid ja Maalisid, ühed Karala külast (Helgi Kasin ja Helve Teern), teised kaugemalt (Hiie Mook ja Piia Käesel). Nagu ikka, teadsid Miilid ja Maalid rääkida, mis külas teoksil. Näiteks andsid Karala küla Miili ja Maali teada, et teoksil on kaks projekti: Karala kellade ansambli moodustamine ja puulipsude tootmine.

Jalakeerutuse eest kandsid hoolt Helle Salong akordionil ja Tiia Tasane kandlel.

Kaja Juulik nentis, et peoga võis igati rahule jääda. “Tagasiside oli üldiselt väga positiivne,” rõõmustas ta.


Karala Külaelu Arendamise Selts

  • Asutatud 7. veebruaril 1996.
  • Asutajaliikmeid oli 10, praegu on liikmeid 39.
  • Viieliikmelisse juhatusse kuuluvad Kaja Juulik, Kaja Muruvee, Lilian Maastik, Tamur Maddisson ja Karin Volkov.
  • Põhieesmärgid on külaelu arendamine, mitmesuguste ürituste korraldamine. Selts kuulub ühendusse Saaremaa Kodukant ja on Saarte koostöökogu liige. Sõprussidemed on Karala külaselts sõlminud kümne seltsiga Saare maakonnast ja Prantsusmaa Tremont-sur-Saulx’i küla seltsiga.
Print Friendly, PDF & Email