Coco Chanel võis olla natside spioon

MUUTIS MAAILMA: Oma väljakutsuvalt vabameelse moeloominguga olevat Coco Chanel purustanud stereotüüpe ja vanu arusaamu naise rollist ja kohast ühiskonnas. Nüüd on aga tasapisi hakanud ilmsiks tulema, et tema elus oli ka varjatud pool, mis oli peamiselt tingitud sellest, et ta ise pooldas mitmeid konservatiivseid vaateid. MARIECLAIRE.CO.UK

MUUTIS MAAILMA: Oma väljakutsuvalt vabameelse moeloominguga olevat Coco Chanel purustanud stereotüüpe ja vanu arusaamu naise rollist ja kohast ühiskonnas. Nüüd on aga tasapisi hakanud ilmsiks tulema, et tema elus oli ka varjatud pool, mis oli peamiselt tingitud sellest, et ta ise pooldas mitmeid konservatiivseid vaateid.
MARIECLAIRE.CO.UK

Märtsi keskel avalikustasid prantsuse ajaloolased Teise maailmasõja ajast pärinevad arhiividokumendid, mis sisaldavad unikaalset teavet natside ja Prantsuse vastupanuliikumise salaoperatsioonidest.

Pariisi lähistel Vincennes’i lossis (Château de Vincennes) hoitud dokumentides on andmeid tuhandetest salaagentidest. Nende seas on ka maailmakuulus moelooja Coco Chanel. Kuni käesoleva aastani olid need dokumendid ajaloolastele kättesaamatud, kuna Prantsuse võimud olid need salastanud ja neile puudus ligipääs.

Coco Chaneli toimikust tuli päevavalgele rohkesti uusi dokumente. Ajaloolaste tähelepanu köitis aga üks kiri, mille on 1944. aasta novembris kirjutanud üks Prantsuse vastupanuliikumise anonüümne informaator.

Kõnealuses arhiividokumendis on öeldud: “Meie allikas Madridis teatas, et madame Chanel oli aastatel 1942–1943 parun Hans Gunther von Dincklage armuke. Dincklage oli 1935. aastal Pariisis Saksamaa saatkonna atašee ja töötas peamiselt propaganda alal. Me kahtlustame, et ta on Saksa sõjaväeluure spioon.”

Prantsuse eriteenistuse arhiivi hoiustamise ja säilitamise eest vastutava Frederic Quenguineuri sõnul leidub arhiividokumentides infot, et Coco Chanel oli tõepoolest Abwehri agent. Abwehr oli Saksamaa Weimari vabariigi Reichswehri ja Natsi-Saksamaa Wehrmachti ülemjuhatuse sõjaväeluure- ja vastuluureteenistus aastatel 1921–1944.

Pikem artikkel Coco Chanelist ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email