Arstide liit soovib peatada eriarstiabi keskustesse koondamise (5)

Eesti arstide liit soovib peatada haigekassa kava koondada eriarstiabi suurtesse keskustesse, nagu Tallinn, Tartu, Pärnu või Kohtla-Järve.

Haigekassas koostatud eriarstiabi geograafilise kättesaadavuse põhimõtete järgi ei ole eriarstiabi osutamine maakonnahaiglates haiglahoonete, aparatuuri ja personaliressursi kasutamise seisukohalt optimaalne. Seetõttu koondatakse enamik erialasid ainult kahte või nelja kohta Eestis, teatas arstide liit BNS-ile.

Tsentraliseerimine ei puuduta mitte ainult statsionaarset haiglaravi, vaid ka ambulatoorset abi. Näiteks kardioloogi, neuroloogi, reumatoloogi, gastroenteroloogi, uroloogi ja veel mitme erialaarsti vastuvõtul saab edaspidi käia ainult Tallinnas, Tartus, Pärnus või Kohtla-Järvel. Sünnitusabi oleks haigekassa analüüsi alusel optimaalne jätta vaid Tallinna, Tartusse ja Kohtla-Järvele. Koos günekoloogiaga antakse sünnitusabi siiski ka Pärnus ja geograafilist eripära arvestades Kuressaares. Maakondadest kaotatakse ka spetsialiseeritud statsionaarne pediaatriline abi ja lastearstide vastuvõtud.

Print Friendly, PDF & Email