Saarlased Brüsselis: tahaks koju

TERRORI ALL: Brüsselis võib igal sammul näha automaatidega varustatud sõdureid. CEDRIK SIMON

TERRORI ALL: Brüsselis võib igal sammul näha automaatidega varustatud sõdureid.
CEDRIK SIMON

Terrorirünnakutest räsitud Brüsselis viibinud saarlased mõtlesid eile ennekõike selle peale, kuidas Eestisse tagasi saada.

Maire Lodi_007Brüsselis PostEurop’i operatsioonide juhina töötav Maire Lodi tunnistas, et pidi pühadeks Saaremaale sõitma, ent eile lõuna paiku ei teadnudki ta veel, kuidas koju pääseb. Lennujaam oli toimunud terrorirünnakute tõttu suletud ja ühistransport Brüsselist välja ei liikunud.

“Jama on, täielik jama… Välja on kuulutatud kõige kõrgem kriisiolukord – neljas tase, mis tähendab, et lennujaam on kinni, ühistransport ei tööta, linnast väljuvad rongid ei liigu, rääkimata metroost ja bussidest, trammidest,” kõneles Lodi.

Kahe peatuse kaugusel

Saarlasel on ees viis vaba päeva ja seetõttu ta eile õhtul Eestisse lendama pidigi. Eile lõuna ajal otsis ta alternatiivina võimalust Amsterdami lennujaama jõuda. Samas ei teadnud ta, kuidas Brüsselist välja saab. “Saatkond organiseerib bussi. Kuna rongid ka ei sõida, siis on kõik asjad väga keerulised, aga nii kangesti tahaks ju koju tulla…”

Üks plahvatus toimus Lodi töökohast vaid kahe metroopeatuse kaugusel. “See toimus minu liini peal, aga ma ei näinud ega kuulnud seda, olin juba tööl,” kinnitas ta. Toimuvast kuulis ta uudistest, samuti sõitis plahvatuskohast mööda üks ta kolleegidest.

Maire Lodi ütles, et peaministri sõnul peaksid inimesed püüdma rahulikuks jääda. Kui ta aknast välja vaatas, liikusidki inimesed vähemalt tema töökoha lähedal rahulikult. “Seal, kus pommid plahvatasid, on olukord kahtlemata teine,” sõnas ta.

Lodi sõnutsi võis juba sügisel pärast Pariisi sündmusi aimata, et asi ei pruugi leebemalt minna ka Brüsseli jaoks. “Ohvreid ei ole meil varem otseselt olnud, aga kuna reede õhtul püüti siin kinni üks Pariisi sündmuste organisaatoritest, vastas tema ülejäänud kogukond sellele tänaste (eilsete – toim) sündmustega,” arutles Lodi.

Enne eile juhtunut kehtis Brüsselis kolmas kriisitase, mis tähendas, et automaatidega politseinikke oli Lodi sõnul linnapildis ikka näha. “Aga mitte nii palju, et pidanuks arvama, et olukord on nii karm. Teadmine siiski kuklas oli, et see ei pruugi sama rahulikult jätkuda,” kõneles Lodi.

Samuti Brüsselis viibiva Vanatoa turismitalu tegevjuhi Erkki Noore sõnul oli olukord kesklinnas vägagi ärev. “Olime parasjagu külastamas parlamendihoonet ja veidi enne kella 9 kuulsime uudistest, et lennujaamas toimusid plahvatused, aga praeguse seisuga on neid siin juba rohkem olnud,” rääkis Noor eile pärastlõunal. “Olukord on kaunis ärev, täpselt ei teagi, kes ja mis ja kus.”

Noor viibis Brüsselis abipolitseinike koguga europarlamendi liikmel Indrek Tarandil külas. “Terves linnas sireenid üürgavad, helikopterid lendavad üle hoonete. Vaheldumisi kuuleb kiirabi, päästeteenistust, politseid,” kirjeldas ta toimuvat.

Erkki Noore grupil on lootust koju pääseda täna. Seda juhul, kui õnnestub Brüsselist bussiga Amsterdami jõuda. Bussi oli neile organiseerimas Tarandi meeskond.

Välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk kinnitas eile ajakirjanikele, et teadaolevalt ei ole eestlased terrorirünnakutes kannatada saanud.

Automaatidega inimesed

raivo peetersHariduskorralduse nõukoja ühiskülastusel Brüsselis viibiv Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Raivo Peeters (pildil) ütles eile, et ega nemadki täpselt tea, kuidas Brüsselist tagasi saab. “Oleme piletid ostnud lennufirmalt SAS ja praegu on paar-kolm varianti, kuidas tagasi saame, aga need selguvad täna (eile – toim) õhtuks või homme (täna – toim) hommikuks,” rääkis Peeters.

Tema sõnul liiguti pärastlõunal veidi hotelli ümbruses, äärelinnas ringi ning olukord oli sealgi ärev.

“Sõjaväge on näha, automaadiga inimesed käivad ringi, politseinikke on päris palju ja inimestel on soovitatud koju jääda,” ütles Peeters.

Peetersi sõnul kohalike seas otsest paanikat ei paista. “Hotelli personal on rahulik ja vaatasime, et pommikoer käis siin hommikul kaks korda ringi. Kui enne linnas käisime, siis lapsed joonistasid ühel väljakul kaastundeavaldusi asfaldile.”

Kertu Kalmus, Piia Tamsalu


Islamiriik võttis rünnakud omaks

Brüsseli lennujaamas toimus eile kell kaheksa kohaliku aja järgi kaks kõva plahvatust ja veel üks Maalbeeki metroojaamas.
Belgia föderaalprokuratuur kinnitas, et kõik need olid terrorirünnakud ja Islamiriik on nende eest ka vastutuse võtnud. Erinevatel andmetel on hukkunud mõnikümmend inimest, vigastatuid on üle saja.

Print Friendly, PDF & Email