Haldusreformi eelnõu läheb riigikokku

Haldusreformi eelnõu pälvis eile põhiseaduskomisjoni toetuse ja esimene lugemine riigikogu täiskogu ees leiab aset 6. aprillil.

“Oli väga sisukas pooleteist-tunnine arutelu ja otsuse poolt esimene lugemine lõpetada hääletas kuus liiget, vastu ei olnud ühtegi ja neli olid erapooletud,” ütles komisjoni istungil osalenud riigihalduse minister Arto Aas. Erapooletuks jäid Aasa sõnul Keskerakonna, Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud.

“Haldusreformi vajalikkuses ei ole vähimatki kahtlust, see tuleb ära teha. Läbi võimekamate ja elanikele paremaid teenuseid pakkuvate omavalitsuste on haldusreform Eesti inimestele ja Eesti riigile vajalik,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet. “Kuid äärmiselt oluline on siinjuures ka see, et iga eestimaalane saaks aru haldusreformi eesmärkidest ja sellest, mil moel seda läbi viiakse ja kuidas see omavalitsusi tugevdab.”

Laaneti sõnul aitab haldusreformi põhjalik selgitamine hajutada reformiga seotud hirme. “Iga poliitik ja omavalitsusjuht peab haldusreformi põhimõtted endale selgeks tegema ning olema vajadusel valmis inimestele neid selgitama,” lisas ta.

Põhiseaduskomisjoni poolt eelnõu riigikogu istungil ette kandev Siim Kiisler märkis, et riigimehelik ja vastutustundlik oleks haldusreformi eelnõu enne jaanipäeva vastu võtta. “Haldusreformi läbikukkumine oleks valus tagasilöök valdade ja linnade arengule ning kogu Eestile,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email