Tõbi, mis paraku kipubki korduma

VAJAB UURINGUT: Dr Hannes Haaveli sõnul saab ravi määrata pärast gastroskoopilist uuringut. MAANUS MASING

VAJAB UURINGUT: Dr Hannes Haaveli sõnul saab ravi määrata pärast gastroskoopilist uuringut.
IRINA MÄGI

Erakliiniku Hanvar kirurgi Hannes Haaveli sõnutsi esineb maosisu tagasiheidet söögitorusse kõikidel inimestel ja tavaliselt see vaevusi ei põhjusta.

Kõrvetised ehk reflukshaigus (GERD) tekib tema sõnul juhul, kui happelise maosisu tagasivool on nii sage, et põhjustab söögitoru lõpposa limaskestale kahjustusi ja sellest tulenevaid haigusnähte. “Reflukshaiguse esinemissagedus on selle sajandi algusaastatega tõusnud ja see on otseselt seotud säilitusaineid sisaldavate toitude üha enama tarvitamisega, kehakaalu tõusu ja vähese liikumisega,” selgitab dr Haavel.

Reflukshaiguse esimene tunnus on kindlasti kõrvetised. Haiguse süvenemisega kaasneb Hannes Haaveli sõnul maosisaldise ulatuslikum tagasivool, mis võib jõuda ka suhu. Tavaliselt tekivad vaevused päeval pärast söömist, öised vaevused viitavad aga juba haiguse süvenemisele. “Päris sageli avaldub reflukshaigus ebatüüpiliste söögitoruväliste sümptomitena nagu krooniline köha, häälekähedus, kõripõletik ja hingematmistunne,” loetleb dr Haavel kaasnevaid sümptomeid.

Ülekaalulistel ja eakatel inimestel võib esineda öist maosisaldise tagasivoolu suhu, mis on seotud söögitoru lõpposa sulgurlihase normist suurema lõtvumisega.

Reflukshaigus on dr Haaveli sõnul oma olemuselt krooniline taastekkiva kuluga haigus ja sageli kaasub see mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõvega.

Pikemalt saab lugeda laupäevasest Saarte Häälest.

 

Print Friendly, PDF & Email