Marsi tingimustes kasvatatud tomatid

KAS LÄBIMURRE? Hollandis asuva Wageningeni ülikooli teadlastel eesotsas professor Wieger Wamelinkiga õnnestus kasvatada kultuurtaimi seemnetest, mis olid istutatud Marsi ja Kuu pinnast imiteerivasse materjali. DEVENTERRTV.NL

KAS LÄBIMURRE? Hollandis asuva Wageningeni ülikooli teadlastel eesotsas professor Wieger Wamelinkiga õnnestus kasvatada kultuurtaimi seemnetest, mis olid istutatud Marsi ja Kuu pinnast imiteerivasse materjali.
DEVENTERRTV.NL

Uusimad teaduskatsed näitavad, et mõningate lisandite kasutamise korral on Marsi pinnas täiesti kõlbulik maaviljeluseks.

Möödunud aastal linastunud ulmefilmis “Marslane” (“The Martian”) on stseen, kus peategelane astronaut Mark Watney (keda kehastab ameerika filminäitleja ja -stsenarist Matt Damon) alistab punase planeedi suisa ebaharilike botaaniliste võtete ja peamiselt inimese elutegevuse jäätmetest valmistatud pinnase abil.

Hiljuti Hollandis läbiviidud teaduskatsed näitavad aga, et tulevikus ei ole maailmaruumi avaruste vallutajatel ilmtingimata vaja kasutada sääraseid ekstreemseid võtteid, et kultuurtaimi kasvatada. Kõnealused katsed kinnitavad, et mõningates kohtades on Marsi pinnas väikeste lisandite kasutamise korral täiesti kõlblik juur- ja teraviljade ning muude kultuurtaimede kasvatamiseks.

Lõppeva nädala alguses üllitas Wageningeni ülikool pressiteate. Selles on öeldud, et ülikooli teaduritel eesotsas professor Wieger Wamelinkiga on õnnestunud kasvatada kümmet põllumajanduskultuuri pinnastel, mis teadlased said NASA-lt – Ameerika riiklikult aeronautika- ja kosmosevalitsuselt. Need pinnased imiteerivad Kuu ja Marsi pinnast.

Materjal leiti Hawaiilt ja Arizona kõrbest

Marsi pinnast imiteeriv materjal leiti Hawaii saartelt ja see on peamiselt vulkaanilist päritolu. Kuu pinnast imiteeriv materjal pärineb aga Arizona osariigi kõrbealadelt. Kasutades sääraseid kosmiliste pinnaste analooge, kasvatas teadlaste rühm kümmet kultuurtaime. Need olid tomat, rukola, hernes, rukis, redis, spinat, kress-salat, tšiili hanemalts ehk kinoa, porru ja sibul.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email