Saarlased Saksamaal pagulaslaagris

BAD MARIENBERGIS: Esimeses reas vasakult Aleksandra Azarova, juhendaja Kaia Latkin, juhendaja Riina Uuk, Sander Õispuu, Kätlin Loomets, Emilia Rozenkron, Jane Jaakson. Taga vasakult Taniel Johan Eller, Marko Leimann, Herman Pihlak.  ERAKOGU

BAD MARIENBERGIS: Esimeses reas vasakult Aleksandra Azarova, juhendaja Kaia Latkin, juhendaja Riina Uuk, Sander Õispuu, Kätlin Loomets, Emilia Rozenkron, Jane Jaakson. Taga vasakult Taniel Johan Eller, Marko Leimann, Herman Pihlak.
ERAKOGU

Saaremaa noored kotkad ja kodutütred veetsid koos Harju maleva noortega nädala Saksamaal.

Meie põnev reis algas 28. veebruaril lennuga Frankfurti ja sealt edasi väikelinna nimega Bad Marienberg.

Sealne Europahaus Marienberg korraldas noortele üle Euroopa koolituse pagulaskriisi teemadel. Noored külastasid kohalikku pagulaslaagrit, mis asub endisel sõjaväe territooriumil Skargrofis.

Sõjavägi lahkus sealt kolm aastat tagasi ja kolme kuu eest loodi sinna olude sunnil laager pagulastele, kes on ületanud Saksamaa piiri ja ootavad varjupaigataotluse rahuldamist.

Enne kui noortel lubati pagulastega kohtuda, korraldati mitmeid koolitusi, kuidas neile küsimusi esitada ja kuulati nende arvamusi sellel Euroopa jaoks tõsisel teemal.

Osalejatel oli võimalus kohtuda ka Amnesty Internationali töötajaga, kes rääkis mispärast kodumaalt põgenetakse, ja tutvuda asüüli taotlemise käiguga. Palju küsimusi esitasid noored just lastega seotud juhtumite kohta.

Tutvuti ka Mainzi linnaga ja tutvustati oma maa kombeid ja sööke. Väga populaarsed olid rahvatantsud ja ühised laulmised. Viimasel õhtul korraldati lahkumispidu ja 5. märtsi hommikul algaski tagasisõit kodumaa poole.

Noorte nädala tegemistele saab kaasa elada http://www.thinkeurope.net/refugees/.

Kaia Latkin, kodutütarde Valjala rühma juhendaja


Arvamused pagulaskeskuse külaskäigust

Enne projekti algust mul erilisi ootusi ei olnudki. Arvasin, et nii laiast teemast jõuame käsitleda vaid mõningaid pisiasju. Tegelikult aga andis projektis osalemine mulle hoopis teise vaatenurga kogu pagulaskriisi asjus, õppisin asja vaatama ka teisest küljest.

Eriti ehedalt saime näha vahet meedias kujutatu ja tegeliku olukorra vahel. Oleks aga naiivne arvata, et nüüd, pärast projektis osalemist teame kogu tõde – nii see ei ole ja ei saa ka kunagi olema.

Praegusel pagulasküsimusel, nagu ka igal teisel probleemil, on kindlasti olemas ka varjukülg, mille suurust ja tõsidust on võimatu hinnata. Kuid nagu ütles ka üks projekti korraldajagrupi liikmetest: “Kuidas me saame oodata grupilt teismelistelt, et neil oleks ühene arvamus millegi osas, milles isegi meie, selle teemaga igapäevaselt kokku puutuvad täiskasvanud ei suuda kokkuleppele jõuda?”

Emilia Rozenkron, Leisi rühm

Läksin Saksamaale eesmärgiga saada rohkem teavet pagulasprobleemide kohta, kuna ei olnud selle teemaga kursis. Info, mida olin kuulnud meediast, oli aga hoopis vastupidine sellele, mida kuulsime reaalselt kohapeal olles.

Terve nädal teemaga tegelemist pani mind mõistma, kui keeruline olukord see on. Varem ei olnud mul selle kohta arvamust, kuid nüüd on see hakanud kujunema.

Jane Jaakson, Leisi rühm

Print Friendly, PDF & Email