Väärikate meeste klubi liikmed tutvusid Baltic Workboatsiga (FOTOD) (1)

MÕLEMAPOOLNE RAHULOLU: Võõrustaja Raivo Mets (paremal) oli suurepärane giid. Klubi liikmed (vasakult) Jossif Tšedreki, Ants Kangur, Maido Toll, Kalev Lind, Helmut Sääsk ja Rein Jakobson jäid külaskäiguga väga rahule. MAANUS MASING

MÕLEMAPOOLNE RAHULOLU: Võõrustaja Raivo Mets (paremal) oli suurepärane giid. Klubi liikmed (vasakult) Jossif Tšedreki, Ants Kangur, Maido Toll, Kalev Lind, Helmut Sääsk ja Rein Jakobson jäid külaskäiguga väga rahule.
MAANUS MASING

Eile pärastlõunal võõrustas Nasval asuva Baltic Workboatsi tootmisjuht Raivo Mets Saaremaa väärikate meeste klubi liikmeid. Äsjaloodud meesteklubile oli see esimene tutvumisreis oma maakonnas.

“Viis pluss. Euroopa tasemel ettevõte. Väga kiiresti on see firma arenenud,” kostis meeste suust hinnanguid pärast pooleteisttunnist ringkäiku tehases.

Raivo Metsa sõnul on Baltic Workboatsis 15 aastaga ehitatud 153 suuremat laeva ja 18 väiksemat alust. Aastatega on töömahud kasvanud. Üha rohkem ehitatakse suuremaid ja võimsamaid laevu.

“Kas võib öelda, et kasutate siin teaduse ja tehnika viimast sõna?” küsisid tehnikahuvilised mehed tootmisjuhilt. “Nii see on. Teisiti ei ole võimalik. Maailm areneb kiiresti. Me ei tohi sammugi maha jääda,” said mehed vastuseks.

Mitmest riigist on Nasva tehas tellimusi saanud, seda ei osanud Raivo Mets kohe öeldagi. Üks on selge: Baltic Workboatsi on avastanud vist küll enamik mereriike Euroopas. Ei ole mingi ime, kui Saaremaa laevatehas saab tellimuse näiteks Ameerika Ühendriikidest.

Raivo Mets kiitis 120-liikmelist üksmeelset ja töökat kollektiivi. Kui tellimused kasvavad, võetakse meistrimehi juurdegi.

Eilegi võis mitmes töökabinetis kuulda ingliskeelset kõnet. Koostöö tellijate, projekteerijate, disainerite ja kõigi koostööpartneritega on tihe.

Külalised said tehasest täieliku ülevaate. Omajagu oli imestamistki: “Kas tõesti ehitatakse siin nii suuri laevu? Milline täiuslik tehnoloogia, materjalid ja seadmed!”

Klubi juhatuse liige Helmut Sääsk nentis pärast ringkäiku, et kõik, mida mehed nägid ja kuulsid, oli äärmiselt huvitav. “Kui oleks võimalik siit midagi endale soetada, siis minu valik langes ühele austerlaste tellitud kiirpaadile. Tuleb välja, et meieealistel meestel on Saaremaad avastada veel küll ja küll,” tegi Sääsk järelduse.

Klubi vanim liige on 90-aastane Janno Holsting, kes väitis, et iga selline reis rikastab. Kunagine esikombainer Jossif Tšedreki Randverest tõdes, et saarlastest laevaehitajad on väärt mehed.

Enne koduteele asumist tänasid mehed klubi loomise üht initsiaatorit ja juhatuse liiget Ants Kangurit, kes eilse huvireisi korraldas. “Suveplaane pole me veel teinud, aga järgmisteks kohtumisteks oleme kokkulepped saavutanud. Arvestame liikmete soovide ja ettepanekutega. Liikmeidki on tasapisi juurde tulnud,” märkis Kangur.

Print Friendly, PDF & Email