Klimaatilist talve pole jälle olnud

Samal ajal, kui Mandri-Eestis kühveldatakse agaralt lund, istutatakse Saaremaal juba lilli. Ilmateenistuse ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et klimaatilist talve pole Saaremaal sel aastal jälle olnud.

Klimaatiline talv on kokkuleppeline mõiste, iseloomustamaks ilma iseärasusi. Tavainimese jaoks tähendabki see säärast talve, mil on pikemalt külm ja lumi maas.

“Viimastel aastatel pole saartel klimaatilist talve olnud, kuna õhutemperatuur püsivalt alla 0 °C ei langenud ja püsivat lumikatet ei tekkinud,” selgitas ta. “Varasematel aastatel on õhutemperatuur püsivalt üle 0 °C tõusnud saartel ja Mandri-Eestis enam-vähem samal ajal.”

Loodla märkis, et märts on tuntud oma muutlike ilmade poolest. “Sellist tendentsi, et saarel kevad varem tuleks, kui mandril, pole,” lükkas Loodla ka ühe arvamuse ümber.

“Suuremad erinevused on õhutemperatuuri tõusul püsivalt üle 5 °C, siis on Mandri-Eesti varasem ning vahe saartega on olnud nädal kuni paar,” selgitas ta, millal ilmnevad saarte ja mandri ilma tuntavad erinevused.

 

Print Friendly, PDF & Email