Suurel reedel mälestame märtsiküüditamist

Märtsikuu on rikas mitmesuguste tähtpäevade poolest. See on paastukuu, teatrikuu ja mis ehk kõige tähtsam, see on astronoomilise kevade alguse kuu. Taganeb hämarus ja saabub valgus, päev läheb pikemaks, linnud häälekamaks, inimeste meeleolu virgemaks.

Märtsi lõpu poole jääv 1949. aasta märtsiküüditamise kuupäev langeb tänavu kokku kirikliku püha, suure reedega.

Märtsiküüditamist kui mälestuspäeva on Memento organisatsioonid tähistanud 28 korral, kuid ei meenu, et varasemate tähistamiste ajal oleksid need päevad – küüditamise aastapäev ja suur reede – kokku langenud.

Pärast Eesti täielikku okupeerimist Vene vägede poolt 1945. aastal algasid mitmesugused tagakiusamised, võitlus metsavendadega ja ka teised vägivaldsed repressioonid. Kõige suurem neist toimus 25. märtsil 1949. aastal. Eesti Represseeritute Registri büroo andmeil viidi aastail 1945–1953 Siberisse 35 472 inimest, nende hulgas üle 3800 inimese saartelt. See oli väga-väga suur genotsiid Eesti rahva suhtes ja ei tohiks ununeda ega vajuda ajaloo hämarusse. Jääme lootma.

Tänavu märtsikuu 25. kuupäeval, suurel reedel, korraldab Memento Saare maakonna ühendus järjekordse mälestuspäeva tähistamise.

Memento ühendus kutsub kõiki, nii poliitilisi organisatsioone kui ka üksikisikuid osalema sellel mälestuspäeval, mis algab kell 11 jumalateenistusega Kuressaare Laurentiuse kirikus. Pärast teenistust sõidame bussiga Kudjapele mälestusmärgi juurde, kus toimub mälestusmiiting. Tahan loota, et kohal on maa- ja linnavalitsuse esindajad, kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kodutütred, vabadusvõitlejad, Tšernobõli katastroofis kannatanud ja kõik teised organisatsioonid, liidud, koolid.

Pärast miitingut toimub Memento liikmetele koosolek Arensburgi konverentsisaalis koos tagasihoidlike suupistetega. Ootame ühendusse uusi liikmeid.

Saare maakonna represseeritute ühing tänab Merinvest OÜ-d osutatud abi eest ja loodab ka edaspidi heale ja mõistvale suhtumisele.

Rein Väli, Memento Saare maakonna ühenduse esimees

 

Print Friendly, PDF & Email