Noored tiritammitasid Muhust Saaremaale (1)

ESIMENE TIRITAMM: Kell 9.48 laupäeva hommikul tõusis esimesena pea peale Halliki Hanso. IRINA MÄGI

ESIMENE TIRITAMM: Kell 9.48 laupäeva hommikul tõusis esimesena pea peale Halliki Hanso.
IRINA MÄGI

12 sportlikku noort, aktsiooni algataja Heiki Hanso nende seas, tulid laupäeva hommikul Väikese väina tammile, et valmistada video, millega tõmmata tähelepanu väina kiiresti halvenevale seisundile.

Appi tulid MTÜ Vabadussport Värskast, Semiiri tantsukooli ja Ida-Saaremaa noored, et profifotograaf Jaanus Ree juhendamisel sooritada iga kümne meetri järel ühtekokku ca 350 peapealseisu.

Heiki Hanso nentis, et kõik läks ideaalselt korda. “Kaelad jäid terveks ja isegi liiga kiiresti jõudsime tammi teise otsa välja,” märkis tammiavade taastamisele tähelepanu juhtimise oma südameasjaks võtnud Hanso.

Noored olid positiivselt meelestatud ja peapeal seisti, nagu olnuks see neile täiesti igapäevane olek. Ometi oli nii mõnigi neist peapealseisu alles mõne nädala eest harjutama hakanud. Hendrik Hanso oli peapeal seismist harjutanud kolm nädalat ja Miina-Eliise Udeküll hakkas aktsiooniks harjutama kahe nädala eest. Viimane neist polnud seejuures varem kordagi, jalad taeva poole, seisnud.

“Meelsus oli ülihea ja päike paistis rõõmsalt näkku, paremat kevadilma ei oleks osanud lootagi,“ märkis Heiki Hanso. Kella 8 ajal hommikul hakati salvestamistavaari üles sättima ning punkt kell 9.48 oli esimene tiritamm valmis. Esimene peapealseisja oli Halliki Hanso. Peapealseisude rotatsioon 12 inimese vahel hakkas korraldaja sõnutsi kohe hästi toimima.

Peagi peaks peapealseisudest valmima ka video. Failid läksid Hanso sõnul juba samal õhtul Tallinna töötlemisele. Need puhastati ja sorteeriti  ning peagi peaks iganes unikaalne ja äge videoklipp kenasti kokku saama. “Ehk õnnestub sellega mitu kärbest ühe hoobiga lüüa. Esiteks pöörata tähelepanu väinatammi peapeal-seisundile ja teiseks, ma usun, et taolist klippi pole terves Eestis ega maailmaski tehtud,” arutles Heiki Hanso. “Ei tee üldse paha, kui seda saab Ida-Saaremaa ja Muhu turunduses kasutada.”

Turismipoole pealt oleks see kindlasti efektne viis külaliste saarele meelitamiseks. “Peame ju oma ääreala ikka esile tooma ja kui see klipp tuleb nii välja, nagu fantaseerinud olen, siis usun, et see on väga lahe löökklipp, millega elevust tekitada.”

Ajal, mil noored pea peal seistes Muhust mööda väinatammi Saaremaale liikusid, pidas nii mõnigi möödasõitja oma auto kinni, et tiritammitajatelt uurida, mis toimub. Hanso sõnutsi tegi mõneti meele kurvaks see, et paljudele on Väikese väina tammiavade probleem juba pikka aega tuttav, mistõttu nad on selle olukorraga lihtsalt harjunud.

See ei pannud aga noori oma ettevõtmisest loobuma. “Meie üritame panustada selleks, et midagi ikkagi juhtuks. See on meie kodukoht, see on asi, mis tuleb ära teha, ja on ju elementaarne, et väinas on ikkagi liikuv vesi, mitte kaks seisva veega lahte.”

Print Friendly, PDF & Email