JUHTKIRI: Kaduv taimetarkus?

Tänapäeval elab suurem osa eestlasi linnades, ostab toidu poest ja tervisehädade korral läheb apteeki ravimeid ostma.

Urbaniseerunud Lääne-Euroopa elanikega võrreldes on eestlased muidugi loodusrahvas – paljud meist käivad metsas seenel ja marjul, viiruste hooajal joome pärnaõitest ja põdrasamblikust keedetud teed, põletiku vastu otsime abi kummelikompressist.

Kui palju me aga tegelikult looduses kasvavaid toidu- ja ravimtaimi tunneme?

Pihlaka-, toominga-, kibuvitsa- ja kadakamarju on proovinud ilmselt paljud, ent kas teate, milline näeb välja kukerpuu mari? Tõsi küll, suur osa saarlasi kutsub kukerpuud hoopis paaberitsiks, mille imehapude marjade mahla kasutatakse karamellkommide valmistamisel. Missugune on aga lodjapuu mari või milliste tervisehädade korral võiks kasutada paakspuu koort?

Eesti kirjandusmuuseumi teadlaste eesmärk on anda Saaremaal välitöödel kogutud taimepärimus saarlastele kirjapandud kujul tagasi. Et põlvest põlve edasi antud teadmised ei kaoks.

Print Friendly, PDF & Email