Aste põhikooli õpilased esindavad Hollandis Eestit (2)

UURISID KUDJAPE PRÜGILA PISIELANIKKE: Aste põhikooli 8. klassi õpilased Rasmus Vendel (vasakul) ja Martin Leepere.  MAIE MEIUS

UURISID KUDJAPE PRÜGILA PISIELANIKKE: Aste põhikooli 8. klassi õpilased Rasmus Vendel (vasakul) ja Martin Leepere.
MAIE MEIUS

Saarlased noppisid üleriigiliselt keskkonnaalaste uurimistööde konkursilt palju kõrgeid kohti ning Aste põhikooli õpilased kutsuti mai lõpus Hollandis toimuvale konverentsile Eestit esindama. 

“See on väga oluline, et väärtustatakse tööd, mida tehakse meie maakonna koolides,” leidis Ülikoolide Keskus Saaremaal tegevjuht Maie Meius. “Keskkonnateadlikkus on väga oluline kõigi inimeste puhul. Mõned meie koolid tegelevad sellega rohkem kui teised. On väga tähtis, et lapsed end selles valdkonnas arendaksid ja targemaks saaksid.”

47-st konkursile saadetud tööst pääses teise vooru ehk eelmisel neljapäeval Tartu loodusmajas toimunud konverentsile 20, neist ligi pooled ehk üheksa Saare maakonnast. Neist seitse tööd olid Saaremaa ühisgümnaasiumist, üks Aste põhikoolist ja üks Kuressaare gümnaasiumi õpilase uurimus. Töid hinnati kolmes vanuseklassis.

Saarlastele kõrged kohad

Kõrgeima, esimese kohaga naasis konkursilt SÜG-i 6. klassi poiss Martin Vesberg, kelle töö kandis pealkirja “Tutt-tiir: bioloogia, levik ja arvukus Saaremaal” (juh Inge Vahter ja Mati Martinson).

Teise koha saavutasid tööga “Suvine aialinnupäevik 2015 Saaremaa koduaedades” SÜG-i 7. klassi poiss Torm Vatsfeld ja kuuendik Martin Vesberg (juh Inge Vahter). SÜG-i üheksandikele Diana Aldile ja Elo Nõmmele kuulub uurimuse “Pisikesed teod Saaremaa rannaniitudel” (juh Inge Vahter ja malakoloog Piret Kiristaja) eest samuti teine koht.

Aste põhikooli 8. klassi poisid Martin Leepere ja Rasmus Vendel said oma töö “Metaanilagukattega Kudjape prügilat asustavate mullaselgrootute loomade liigiline mitmekesisus ja arvukus” (juh Ülle Soom ja Maie Meius) eest kolmanda koha. Konkursi žürii otsustas Aste põhikooli õpilaste töö saata Hollandisse rahvusvahelistele keskkonnaalaste projektide olümpiaadile INESPO Eestit esindama.

Pliidid ja hambad

Kolmanda koha pälvis ka SÜG-i 7. klassis õppiv Sander Teras tööga “Pliidid Saaremaa kodudes” (juh Inge Vahter ja Indrek Peil).

4. koha pälvisid SÜG-i 8. klassi tüdrukud Feridee Sevostjanov ja Iris Kirs uurimuse “Harilik kopsusamblik (/Lobaria pulmonaria/): bioloogia, ohustatus ja levik Saare maakonnas Mustjala vallas” (juh Inge Vahter) eest. SÜG-i abituriendile Tiina Sootsile kuulub töö “Hommikuste õhutemperatuuride mõõtmistest Saaremaal Lääne-Saare vallas Koimla külas aastatel 1973–2015” (juh Inge Vahter) eest samuti 4. koht.

SÜG-i abiturient Hanna Keidong pälvis 5. koha uurimusega “Hambaprobleemide profülaktika Saaremaa Ühisgümnaasiumi 5.–9. klasside õpilaste seas” (juh Inge Vahter). Viienda koha said ka KG kaheksandikud Rebeca Lember ja Diana Ley, kes uurisid Kuressaare linnaruumi ja lähiümbruse valgusreostust (juh Maie Meius).

Tartu keskkonnahariduse keskuse ning haridus- ja teadusministeeriumi koostöös toimuva konkursi eesmärk on innustada õpilasi märkama ja põhjalikumalt uurima neid ümbritsevat keskkonda. Konkursil saavad osaleda 6.–12. klasside õpilased. Igal aastal valib žürii üks-kaks paremat tööd, mille autorid sõidavad Eestit esindama rahvusvahelisele keskkonnaprojektide olümpiaadile INEPO.

2012. aastal esindasid Eestit Kaspar Mölder Saaremaa ühisgümnaasiumist tööga “Kormorani vaenamisest” ja Holger Saare Kohila gümnaasiumist tööga “Müra koolis ja selle mõju õpilastele”.

Print Friendly, PDF & Email