Ida-Saare kogub toetust (3)

IDAOTSA ASI: Arutelu lõpus toimunud hääletamisel oli rohkem neid, kes toetasid mitme vallaga Saaremaad. IRINA MÄGI

IDAOTSA ASI: Arutelu lõpus toimunud hääletamisel oli rohkem neid, kes toetasid mitme vallaga Saaremaad.
IRINA MÄGI

EESTKÕNELEJAD: Leisit esindas Maire Forsel (vasakul), Pöidet Marina Treima, loodavat Lääne-Harju valda ühinemisläbirääkimiste koordinaator Kadri Tillemann ja Orissaaret ettevõtja Kristjan Kana. IRINA MÄGI

EESTKÕNELEJAD: Leisit esindas Maire Forsel (vasakul), Pöidet Marina
Treima, loodavat Lääne-Harju valda ühinemisläbirääkimiste koordinaator Kadri Tillemann ja Orissaaret ettevõtja Kristjan Kana.
IRINA MÄGI

Neljapäeva õhtul Orissaares toimunud haldusreformi arutelu näitas, et Ida-Saare valla idee on tugevaid juuri alla saamas.

Pöide volikogu esimees Marina Treima märkis, et identiteet ei tule omavalitsusest, vaid kasvatusest, naabritega suhtlemisest. Valdade ühinemise juures on tema jaoks oluline kaasarääkimise võimalus.

“Seetõttu ei ole ma ka ühe suure valla poolt, vaid Ida-Saaremaa poolt. Kui palju huvitab kuressaarlast Pöide elanik?” küsis ta. Treima lisas, et kindlasti ei pea iga kaheksa kilomeetri kohta olema vallavalitsus ja kümneliikmeline volikogu, aga suur vald võib võtta inimestelt huvi kaasa rääkida.

Leisi Lapikoja omanik Maire Forsel tõdes, et ühinemisel on emotsionaalne ja ratsionaalne pool. “Leisi on tugev kogukond, aga seda on väga suuresti koos hoidnud vallavalitsus. Kui vallavalitsus on kaugel, siis on selline tunne, nagu isa oleks kodust ära,” selgitas ta emotsionaalset aspekti. Samas möönis ta, et ratsionaalne pool räägib rahakottide kokkupanemisest ja Saaremaa on piisavalt väike, et olla üks vald.

Lääne-Saare vallavolinik Mart Maastik viitas oma kogemusele tuginedes, et ühinemisega kaasneb asju, mida ei osata ette näha. Tema sõnul on komisjonides koos erinevate piirkondade inimesed ja on tunda, et raha püütakse suunata ikka oma kodukanti. Teisalt jälle hakkab üldjuhtimises kogukondlik varjund kahanema ja esile kerkib erakondlik. Maastik nentis, et valdade ühinemist on kindlasti vaja, aga suure Saaremaa osas on tal aina suuremaid kahtlusi. “Rahakott läheb suuremaks ja algab laristamine,” sõnas ta.

Pöide volinik ja Lääne-Saare vallavalitsuse liige Koit Kelder sõnas piirkondade suurvallas esindatuse kohta, et meil kõigil on juured ja paljudel on need väljaspool Kuressaaret. “Ma ei pelga, et Kuressaare ühisvallas võimu võtaks.”

Marina Treima ühes enamiku arutelul osalenutega jäi kindlalt Ida-Saare idee toetajaks. “Leisi tegi meile ettepaneku, aga me kutsuksime veel ka Laimjala ja Valjala, et oleksime koos ja arendaksime ühiselt valdkondi, mida pole seni suutnud teha. Meie ametnikud on väga head, aga nad on ülekoormatud. Ühinemine ei kasvata meie rahakotti, küll aga võimekust,” sõnas ta.

SA Turvaline Saaremaa, Kadi raadio ja Saarte Hääle korraldatud haldusreformiarutelu salvestas Kadi raadio koostöös Kuressaare ametikooli disaini õppesuunaga. Filmisid projektijuht ja praktika juhendaja Lauri Saluveer ning praktikandid Soomest Matias Mauriala ja Juuso Välinummi.

Print Friendly, PDF & Email