Haldusreformi seaduseelnõu jõuab riigikokku (2)

Vabariigi valitsus kiitis eile heaks haldusreformi seaduseelnõu, mille kohaselt peab omavalitsuste minimaalne elanike arv olema 5000 inimest.  “Ajalooline hetk, sest varem pole nii kaugele jõutud. Suur tänu kõigile ametnikele, ekspertidele, valitsuspartneritele,” teatas riigihaldusminister Arto Aas eile sotsiaalmeedias.

Eelnõu seletuskirja järgi loetakse 5000 elanikuga omavalitsust omavalitsuse miinimumsuuruseks, kuid reformi siht ehk soovituslik suund on vähemalt 11 000 elanikuga või maakonna-suuruste omavalitsuste moodustumine. Seda on plaanis soodustada ka riigieelarvest makstava täiendava ühinemistoetusega.  Niisamuti toetatakse omavalitsusüksuste vabatahtliku ühinemise koordineerimise meetmest omavalitsusüksuste ühinemise koordinaatori tööd ühinemist kavandavas omavalitsusüksuste grupis, mille rahvaarv pärast ühinemist on vähemalt 11 000 elanikku.

Saaremaa omavalitsuste liidu esimees ja Kuressaare linnapea Madis Kallas ütles valitsuse otsust kommenteerides, et ministrid näitasid selget tahet teha haldusreform ära ja liikuda Eestis 15 aastat aktuaalsena püsinud teemaga lõpuks otsustavalt edasi.

“Loomulikult ei ole kõigile sobilikku ideaalset mudelit haldusreformis olemas, aga otsustajate kohustus on vähemalt liikuda edasi ka väiksemate eesmärkide poole. Meie kohustus on liikuda tugevamate ja võimekamate omavalitsuste poole ning kõige hullem oleks see, kui isegi ei üritataks midagi teha,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email