JUHTKIRI: Pori ja porin

Mullast oled sa võetud ja mullaks pead sa saama, on öeldud. Ehk teisisõnu, me oleme selle maailma ja loodusega, mida me enese ümber tajume, üks tervik. Ühes tema vooruste ja puudustega.

Looduskeskkonda ja maastikke enese ümber järjest enam organiseerides nihutame paratamatult ka nähtamatuid piire, mis lasevad meil üht või teist olukorda tajuda vähem või rohkem talutavana. Linnastumine või vähemasti linnalaadsete mugavuste ületoomine maakeskkonda toob paratamatult võõrandumise selles keskkonnas loomulikest nähtustest. Olgu siis tegu spetsiifilise aroomiga, mis õige kauge maa pealt annab märku loomafarmile või sigalale lähenemisest, või kruusateedega, millel on omadus kuival ajal tolmata ja märjal ajal porised olla. Rääkimata sellest, et talvel võivad taevast alla sadada terved lumehanged.

Kunagi tõdes ühe Saaremaa omavalitsuse juht valla kodulehel oma kandi tegemisi ja kombeid valgustades: läkune aeg istume kodus. See võiks ehk isegi tore olla, aga paraku on aeg edasi läinud ja pori ei pea enam kedagi kinni. Küll võib see panna nii mõnegi porisema.

Print Friendly, PDF & Email