Tiina Luks hääletati vallajuhi ametisse (6)

PALJU ÕNNE: Tiina Luksi esimene õnnitleja oli Jaan Õunapuu. Esiplaanil Villi Pihl ja Koit Voojärv. IRINA MÄGI

PALJU ÕNNE: Tiina Luksi esimene õnnitleja oli Jaan Õunapuu. Esiplaanil Villi Pihl ja Koit Voojärv.
IRINA MÄGI

Lääne-Saare vallavolikogu valis eile uueks vallavanemaks reformierakondlase Tiina Luksi, keda toetas salajasel hääletusel 19 rahvasaadikust 11.

Teise kandidaadina üles seatud Jaan Õunapuu poolt oli kuus volinikku, kaks jäi erapooletuks. Vallavalitsus jätkab samas koosseisus, ainult ilma vallavanema kohalt taandunud Andres Tinnota. Vallavõimu suurim oponent Mart Maastik, kelle tegevus on olnud suuresti põhjuseks, et volikogu üldse uue vallavanema hääletamiseni jõudis, ütles Saarte Häälele enne istungi algust, et sõltumata sellest, kes vallavanemaks saab, loodab ta, et asi läheb paremaks.

Samas andis volikogu esimees Urmas Lehtsalu istungi alguses teada, et viis volikogu liiget on andnud taotluse, milles soovitakse Mart Maastiku tagasikutsumist arengu- ja eelarvekomisjoni esimehe kohalt. Seda hakatakse arutama järgmisel korralisel volikogu istungil.

Luksi võit oli selge

Tiina Luksi kandidatuuri seadis üles tema parteikaaslane Villi Pihl, sotside poolt vallavanema ametisse pakutud Jaan Õunapuu esitas aga hoopiski keskerakondlane Lembit Õunaid.

Sotside Saaremaa piirkonna juht Jaanis Prii tunnistas, et Luksi võit oli neile selge juba enne volikogu istungi algust, kuid valimistel loodeti siiski Õunapuu kasuks mõned hääled rohkem saada. Ta märkis, et murrang toimus viimase paari päeva jooksul.

“Otsustasime siiski lõpuni minna ja näidata, et on olemas ka alternatiiv,” põhjendas ta Õunapuu esitamist vaatamata sellele, et kaotus oli  ette teada.

Jaan Õunapuu, kes kohe pärast hääletustulemuse selgumist volikogu istungilt lahkus, ütles Saarte Häälele, et tulemus ei olnud talle pettumus. “Mul oli tõesti enda jaoks raske valikut teha. Ühel puhul olnuks tegu tõepoolest suure väljakutse ja täiesti uue elukorraldusega. Samas, kui oled nii kaua ikkagi Tartus olnud, siis on raske sealt ära tulla,” sõnas ta.

Eriti usin poliitik

Volinikele end tutvustades rõhutas Õunapuu, et ta ei tulnud kandideerima kellegi vastu. “Ma ei heida kellelegi midagi ette. Minu poole pöörduti ja ma olin nõus. Tunnen südames, et olen tänase päeva suhtes teinud õige otsuse,” rääkis ta. Õunapuu sõnul pole ta kunagi olnud eriti usin poliitik.

“Kohalikus volikogus ei tehta erakonnapoliitikat, siin seistakse nende eest, kes on volinikud valinud,” ütles ta ja lisas, et volikogu otsus, kes vallavanemaks valitakse, mõjutab valla autoriteeti ja seda, kui tõsiselt teda ühinemisläbirääkimiste laua ääres võetakse.

Tiina Luks ütles, et oluline on edasi minna ühinemislepinguga, mis on valla kõikide praeguste tegemiste aluseks. “See on vallavalitsuse jaoks väga tugev platvorm. Seni pole meil olnud ka sisulisi vastuolusid volikoguga,” lausus ta.

Samas tunnistas Luks kommunikatsiooniprobleeme nii vallamajas sees kui ka valitsuse ja volikogu vahel. “Sellega tuleb tegeleda,” sõnas ta ja lisas, et vallavalitsuse ja allasutuste tööle tehti mullu audit, mis kinnitab sedasama.

Luks nentis ka, et valla esimese tegevusaasta jooksul on tulnud teha väga palju otsuseid ja teinekord ka väga kiiresti. “See pole võimaldanud ka komisjonides ja volikogus ehk nendega tegeleda nii palju, kui tarvis,” tõdes ta.

Uus valitsus 5-liikmeline

Vallavanema ametisse nimetamise järel kinnitas volikogu ka valitsuse koosseisu. See on sama, mis enne, ainult ilma Andres Tinnota. Luksist vabanev abivallavanema koht jääb esialgu täitmata ja selle küsimuse juurde tullakse siis, kui on leitud inimene valitsuse struktuuris loodud uuele haridusnõuniku kohale.

Mis päevakorral olevasse omavalitsuste ühinemise puutub, siis Luksi sõnul tuleb juhul, kui volikogu tahab ühinemisläbirääkimistega edasi minna, sellega tegeleda. “Siis on see minu töö ja isiklikest tunnetest tuleb sealjuures üle olla,” sõnas ta.

no images were found

Print Friendly, PDF & Email