Gevin Kütt tunnistas end Aste süütamises süüdi (11)

ELUAEGNE? Eilsel avaistungil võimalikest karistustest ei räägitud. Halvimal juhul ootab Gevin Kütti eluaegne vangistus. Fotol vabastavad teda käeraudadest politseinikud Tõnu Põldemaa ja Kairi Kontkar. IRINA MÄGI

ELUAEGNE? Eilsel avaistungil võimalikest karistustest ei räägitud. Halvimal juhul ootab Gevin Kütti eluaegne vangistus. Fotol vabastavad teda käeraudadest politseinikud Tõnu Põldemaa ja Kairi Kontkar.
IRINA MÄGI

Sellel sajandil Saaremaal enneolematu topeltmõrva ja kokku 14 kannatanuga kriminaalprotsess, millele lisandub ligi 75 000-eurone tsiviilnõue, kestab vähemalt kuu aega.

Avaistungil tunnistas Gevin Kütt (23) end osaliselt süüdi. Kahe inimese mõrvas ta ennast süüdi ei tunnistanud, sest ei eeldanud, et keegi võiks surra.

Kütile riigi poolt määratud kaitsja Kersti Põld rõhutas oma kõnes, et Gevin tunnistab oma süüd osaliselt, kuid inimeste hukkumist tuleks käsitleda surma põhjustamisena ettekavatsematusest.

Gevin Kütti süüdistatakse eelmise aasta 3. juulil Aste alevikus korrusmaja süütamises, mille tagajärjel hukkus kaks inimest ja kaks sai tervisekahjustusi ning kokku 19 inimese elu sattus ohtu.

Prokurör Svetlana Maripuu etteloetud süüdistuskokkuvõtte järgi hakkasid tormilised sündmused hargnema eelmisel päeval, kui Rootsist töölt saabunud süüdistatav alustas Kuressaares Pritsumaja baaris pidutsemist.

Joomist jätkas ta koos tuttavatega lossipargis ning kella 22 ajal sõitis taksoga Astesse, kus jooming jätkus tema tuttava emale kuuluvas korteris.  Kesköö paiku lõi ta seal joomingukaaslast jalaga, seejärel süütas õues olnud jalgratta, pani põlema motorolleri, peksis seda kustutama tulnud meest rusikaga näkku ja sõitis siis tuttavate autos Kuressaarde. Kõik see toimus mõne tunni jooksul.

Kuressaares Gevinile ei meeldinud ja kaaslased tõid ta autoga Astesse tagasi. Autost väljunud noormees helistas sõbrale, öeldes, et paneb nüüd terve Aste põlema ja poob ennast seejärel üles. Kohe asus ta ka tegutsema, süüdates oma sõnul krõpsupaki, mille viskas korrusmaja trepi alla, kus hoiti lapsevankreid, pappkaste ja muid esemeid.

Sealt kandus tuli edasi trepile, mille tulemusena jäid ülemise korruse elanikud lõksu ja pidid akendest välja ronima.

Advokaat Kersti Põld avaldas kahetsust, et sellist teemat tuleb kohtusaalis käsitleda: kaks inimest on hukkunud, majatäie inimeste kodud on rikutud ja Gevini elul rist peal.

Gevin Küti olukorra teeb keerulisemaks see, et tal on registris kolm kriminaalkaristust ja neli kehtivat väärtegu. Aste sündmuse ajal oli ta tingimisi vabastatud kolme aasta ja kaheksa päeva pikkuse karistuse kandmisest Tallinna vanglas.

Kohtuprotsess jätkub täna tõendite uurimisega.

Print Friendly, PDF & Email