Linnapea ütlused panid kired lõõmama (6)

KAHTLEB: Täna viimast päeva vallavanema ametis oleva Andres Tinno arvates ei ole Madis Kallas SOL-i ja Lääne-Saare suhetest rääkides päris siiras. IRINA MÄGI

KAHTLEB: Täna viimast päeva vallavanema ametis oleva Andres Tinno arvates ei ole Madis Kallas SOL-i ja Lääne-Saare suhetest rääkides päris siiras.
IRINA MÄGI

SOL-i juhi ja Kuressaare linnapea Madis Kallase isiklikke eelistusi väljendavad väljaütlemised Lääne-Saare vallavanema kandidaatide aadressil võivad kaasa tuua kahe omavalitsuse suhete jätkuva pingestumise.

Laupäevases Meie Maas ilmunud artiklis võttis Madis Kallas SOL-i esimehena ette seninägematu sammu ja asus hindama Lääne-Saare vallavanema kandidaatide potentsiaali tuua Lääne-Saare vald tagasi Saaremaa omavalitsuste liidu liikmeks. Kui Jaan Õunapuud nimetas Kallas väga heaks vallavanema kandidaadiks, siis Tiina Luksi puhul nägi ta praeguse kursi jätkajat, millega ei saa absoluutselt rahul olla.

Kuressaare linnavolikogu liige, pikka aega kohalikus poliitikas tegev olnud Jüri Kuusk märkis, et Madis Kallase sekkumine oma hinnangutega ühe omavalitsuse vallavanema valimistesse on kogu Saaremaa omavalitsuste ajaloos täielik pretsedent. “Mitte keegi ei ole teise omavalitsuse asjadesse oma nina toppinud ei omavalitsusjuhina ega SOL-i juhina. See on hästi halb pretsedent, “ leidis Kuusk. “Tiina Luks ei ole ju veel valitud, kuidas sa saad siis teda rünnata – teistel omavalitsustel on ju ka demokraatia, mitte ainult Kuressaare linnal,” lisas ta.

Orissaare vallavanema Vello Runthali sõnul kasutas Madis Kallas oma hinnanguid andes sõnavabadust ja selles osas ei saa teda hukka mõista. “Madise avalduse puhul häirib mind natuke see, et kui Tiina Luks peaks saama vallavanemaks, siis rikutakse juba nagu eos suhted ära,” selgitas ta. “Artikli põhjal mõisteti Tiina juba hukka kui Tinno käepikendus. See võib nii olla, aga ei pruugi.”

Ka pidas Orissaare vallavanem küsitavaks, kas kellelgi on kõrvalt õigus Lääne-Saare valla juhtimist hukka mõista, kui volikogu liikmed sellele rohelise tule annavad. “See, kui üks omavalitsus hakkab teisele ette ütlema, keda ta võib vallavanemaks panna, ei ole õige.”

Runthal leidis, et poliitilise musta pesu pesemine on omane ehk riigikogu infotunnile, kuid Saaremaal ei olda sellega harjutud. “Tulevikku silmas pidades lisas see artikkel vaid rohkem õli tulle, mis ei ole kõige paremini valitud tee koostöö alustamiseks,” rääkis Runthal. “Kui Kallas ei saanud Tinnoga läbi, siis oleks võinud tal minna lasta, mis seal pärast lahingut enam rusikatega vehkida,” lisas Runthal.

Tinno väidetava autoritaarse juhtimisstiili kohta arvas Orissaare vallavanem, et Andres Tinno ei ole sugugi nii ainulaadne natuur. Mandri vallajuhtide hulgas leidub samuti sellised mehi ning pealegi pole kusagil kirjas, milline üks vallavanem täpselt olema peab. “Mina ütlen, et kõigiga saab koostööd teha, kuigi mõni koostöö võib raskem olla,” nentis Runthal.

Pöide vallavolikogu liikme Koit Kelderi sõnul on Madis Kallase väljaütlemise puhul küsimus selles, kas tema väljaütlemised lähendasid SOL-i ja Lääne-Saare valda või pigem eemaldasid neid teineteisest.  “Igaüks võib ise arvata, kas see tuli kasuks või kahjuks,” märkis Kelder, viidates, et kelle ülesanne peaks üksmeele kujundamine siis veel olema, kui mitte SOL-i oma.

Pihtla vallavanem Jüri Saar ütles, et Madis Kallase väljaütlemised on lai teema, mida võib vaadata siit ja sealt.

“Kui sa võtad Andres Tinno varasemad avaldused SOL-i kohta, siis ega sealt midagi väga soliidset pole küll lugeda. Võib-olla siia ongi see koer maetud,” lisas Saar.

Torgu vallavanem Tiit Põld tuletas aga meelde, et ka Kuressaare linnapea Madis Kallase valimistel olid kohal nii Andres  Tinno kui ka Koit Kelder.  “Miks Kuressaare linnapea ei või arvamust avaldada naaberomavalitsusega kehva läbisaamise üle ja ka võimaliku tuleviku kohta,” sõnas Põld.


Kommentaar

Madis Kallas:

„Saaremaa Omavalitsuste Liidu esimehe ja Kuressaare linnapeana olen endiselt  seda meelt, et koostöö Lääne-Saare vallaga ei ole seni sujunud. Olen jätkuvalt koostööle avatud ja ma tõesti loodan, et suhted Lääne-Saare vallaga muutuvad lähiajal paremaks sõltumata sellest, kes on vallavanem. Meie Maa ajakirjaniku küsimustele vastates soovisin ennekõike anda toimuvast objektiivse pildi ja minu eesmärk polnud kedagi isiklikult rünnata. Arvestades, et praegune poliitiline õhustik on pingeline ja meedia huvi selle teema vastu kõrgendatud, on võimalik, et öeldu mõjus seetõttu liiga teravana.“

 

 

Print Friendly, PDF & Email