Saaremaal diagnoositi nii HIV-i kui ka aidsi

Kui Saare maakonnas ei diagnoosita HIV-i kaugeltki igal aastal, siis tänavu on see nakkus diagnoositud koguni kahel inimesel, ühel neist ka aids.

Terviseameti andmeil on 26. veebruari seisuga registreeritud HIV-nakkus kahel inimesel, mehel ja naisel. “Ühele neist pandi samal ajal diagnoosiks ka aids ehk HIV-tõbi,” tõdes terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Terviseameti andmeil pole aidsi Saare maakonnas varem diagnoositud.

HIV-nakkuse levikutee on teada ühel juhul – heteroseksuaalne inimene oli nakatunud sugulisel teel. Teisel juhul on levikutee teadmata. “Üldjuhul ongi levikutee teada umbes viiekümnel protsendil juhtudest,” märkis Saluri.

Viimati registreeriti HIV-nakkuse juht Saare maakonnas 2014. aastal, enne seda 2006. ja 2007. aastal – mõlemal aastal ühel inimesel.

Teadaolevalt on vähemalt üks saarlane aidsi ka surnud, seda juba 90. aastate lõpul.

Saluri lisas, et seda, kui suur võib maakonnas tegelikult olla HI-viirusega nakatunute hulk, terviseamet hinnata ei oska. “Selge on aga see, et mida enam uuritakse, seda suurem tõenäosus on, et midagi ka avastatakse,” lausus ta.

Terviseameti andmeil on HIV-i nakatumist tänavu kogu Eesti peale registreeritud 33 korral. HIV-tõve ehk aidsidiagnoosi sai aga 33 inimest.

 

Print Friendly, PDF & Email