Tulekul on Louis Kahni arhitektuurinäitus (1)

Louis Kahni SA avab 11. märtsil Kuressaare linnuses näituse “KAHN. Saarlane”.

Projektijuht Ott Rätsep ütles Saarte Häälele, et eesmärgiks on näidata, kuidas arhitekt Louis Kahni arhitektuur on olnud mõjutatud keskaegsest kindlusarhitektuurist ja eriti Kuressaare linnusest.

Näitusel eksponeeritakse Arne Maasiku suureformaadilisi fotosid Kuressaare linnusest ja Saaremaa keskaegse arhitektuuri koolkonnast ning Louis Kahni töödest.

“Fotod on valitud selliselt, et need moodustavad omavahel dialoogi,” rääkis Rätsep. Lisaks ilmestab näitust paar maketti. Neist üks kujutab konvendihoonet 20. sajandi alguses ehk ajal, mil Louis Kahn elas Saaremaal. Teine mudel on aga näide Kahni loomingust – Phillips Exeteri akadeemiline raamatukogu. “Võib öelda, et see tõukub Kuressaare linnusest,” selgitas Rätsep valikut.

Näitusega käib kaasas mahukas ja rohkete illustratsioonidega eesti- ja ingliskeelne kataloog, mille teksti autor on kunstiteadlane Heie Treier. Rätsepa sõnul avab kataloog uusi perspektiive Kahni uurimises. Retsensentidena on kataloogi oma panuse andnud arhitekt Toivo Tammik, arhitektuuriajaloolane Andres Kurg ja Louis Kahni tütar Alexandra Tyng.

Üheks olulisemaks nüansiks Kahni ja Saaremaa sidumise juures on hiljuti välja tulnud intervjuu, kus Kahn ütleb, et ta sai arhitektiks kolmeaastaselt. Siis, kui Kahn oli viieaastane, emigreerus tema pere Ameerika Ühendriikidesse. Ott Rätsep märkis, et Kahn külastas Saaremaad siiski ka hiljem.

Louis Kahn sündis 1901. aastal Eestis ja suri 1974. aastal New Yorgis. Oma varase nooruspõlve veetis ta Kuressaares. Kahni peetakse üheks 20. sajandi olulisemaks ja mõjukamaks arhitektiks. Näituse korraldajate hinnangul on Eestil globaalse haardega lugusid pigem vähe, mistõttu on Kahni loo väärtust raske ülehinnata.

Tuleb siiski märkida, et Kahni reis Eestisse ja tema seotus Saaremaaga on ajaloolastele kõneainet pakkunud juba aastaid. Näiteks on Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti varem nii mõnedki Kahni uurijate väited kahtluse alla seadnud.

Print Friendly, PDF & Email