Saarlased käisid “Maale elama” infopäeval

Eile Saarte koostöökogu ruumes peetud kodukandialgatuse “Maale elama” infopäeval osales mitme omavalitsuse ja ka külaseltsi esindajaid.

Ürituse ühe korraldaja, Saaremaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultandi Triin Arva sõnul võttis infopäevast osa 30 inimest.

Kohal olid Muhu, Pöide, Orissaare, Lääne-Saare ja Kihelkonna valla ning Randvere külaseltsi ja Võhma kultuuri- ja spordiseltsi esindajad.

Infopäeval tutvustati “Maale elama“ kogukondade jaoks valminud uut infoportaali ja räägiti “Maale elama” kahest messist, millest esimene toimub Tartus 23. aprillil ja teine Tallinnas 14. mail.

Esmakordselt infopäeval osalenud Võhma kultuuri- ja spordiseltsi esindaja Maret Pahapill rääkis, et teda tõi üritusele soov saada uusi ideid, kuna Võhma kandis jääb elanikke järjest vähemaks ja noored lahkuvad.

“Meid huvitab, millel oleks siinkandis selline väärtus, mis paneks noori koju jääma või siia tagasi tulema ja siin elu edasi jätkama,” ütles Pahapill.

Juba mõnda aega on Võhma külaseltsi käsutuses uhke remonditud hoone, kuid seltsi tegevusest osavõtt jääb aasta-aastalt aina kasinamaks. “Kui sa kuuled, et keegi on kuskil mujal Eestis ja keegi hoopis välismaal, siis väga nukraks läheb see elu siin maal,” lausus Pahapill. “Tee mis tahad, pinguta, mis sa pingutad, aga kui sul ikka inimesi järel tulemas ei ole, siis on see kõik tühi rabelemine,” lisas ta.

Maret Pahapill ütles, et infopäevalt tõi ta kaasa veendumuse, et kindlasti maksab mõelda “Maale elama” infoportaali kasutamise peale. “Loodus on meil ilus ja kohapealne elu-olu rahulik ja turvaline. Võimalik, et tulevikus paneme oma kandi kohta kodulehele info üles,” sõnas Pahapill.

Muhu arendusnõunik Annika Auväärt ütles, et Muhu vald on osalenud kahel “Maale elama” messil, kuid sellaastase osalemise kohta otsust langetatud ei ole. Muhulased käisidki infopäeval maad kuulamas, kas on mõtet minna või mitte.

Auväärti sõnul ei ole Muhu vald messil kunagi väga suurte lootustega käinud. Iseäranis 2014. aastal, kui Tartu messil selgus, et valdavalt otsisid messi külastajad endale kohta Lõuna-Eestis. Aasta tagasi Tallinna messi järel aga Muhu valda üks uus elanik sissekirjutuse ja majaostu näol igatahes tekkis.

“Minu teada ta ei ole meil küll päris 24/7 paigas, aga algus on tehtud ja minu meelest on see juba päris tubli tulemus,” rääkis Auväärt, kelle sõnul ei saa uue sissekirjutuse tekkelugu kirjutada siiski ainuüksi messil käimise tulemuseks.

Print Friendly, PDF & Email