Postimees: Jüri Saar oli Tallinna Sadama fantoomtöötaja (26)

Tallinna Sadamal oli Postimehe andmeil aastaid leping endise Saare maavanema, kunagise riigikogu liikme ja nüüdse Pihtla vallavanema Jüri Saarega. Lepingu sisu teadsid üksikud inimesed ja ühtegi dokumenti Saare töö tulemuslikkuse kohta firmal pole.

Sügisel Tallinna Sadama endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili ümber lahvatanud korruptsiooniskandaali järel hakkas riigifirma kohta infot tilkuma. Et ettevõttes kord majja lüüa, pandi firmat mõneks ajaks juhtima senine finantsjuht Marko Raid ja vandeadvokaat Carri Ginter, kelle ülesanne oli üle vaadata kogu dokumentatsioon ja lepingud.

Teiste seas jäi neile silma 2009. aastast kehtinud teenuse osutamise leping Jüri Saarega. Kuna lepingu sisu oli segane, võtsid nad Saarega ühendust, et selle kohta uurida. Vastastikusel kokkuleppel otsustati kuus aastat kehtinud leping lõpetada.

Kuluaarides nimetati Saart fantoomtöötajaks, kellega leping on sõlmitud, ent kelle töisest olemasolust ei teadnud keegi peale Tallinna Sadama juhtkonna.

Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro sõnul osutas Saar ettevõtte endisele juhtkonnale erinevaid teenuseid. “Kruiisilaevade vastuvõtuga seotud küsimused Saaremaa Sadamas, Saaremaa Sadamas asuva jahisadama kohta info levitamine, Saaremaa Sadama kaubasadamana käivitamine, parvlaevaliikluse opereerimise organiseerimise protsessi ettevalmistamine,” loetles Arro lepingu sõlmimise aluseid.

Nende teenuste eest maksis ettevõte Saarele iga kuu esialgu 10 000 krooni, hiljem 640 eurot. Aastate peale teenis ta kokku umbes 50 000 eurot. Mida selle eest saadi, ei ole teada, sest sellele viitavat dokumenti ettevõtte dokumendisüsteemis ei ole.

Samas märkis ajaleht, et lepingu olemasolu pole Saar kunagi varjanud, sest majanduslike huvide deklaratsioonides on see kenasti kirjas olnud. Milliseid teenuseid Saar riigifirmale osutas, pole tema käest kunagi küsitud.

Saarte Häälel eile Jüri Saart kommentaariks tabada ei õnnestunud. Pihtla vallavalitsusest kinnitati, et vallavanem on Eestist ära ja peaks tagasi jõudma tuleva nädala algul.

 

Print Friendly, PDF & Email