LUGEJA KIRI: Küünlad maailmanimede kalmudele

Aste põhikooli kodutütred koos rühmajuhendaja Merle Kivi ja koolijuht Ulvi Valgega viisid Eesti Vabariigi sünnipäeval, enne kooli pidulikku aktust, küünlad Kaarma suurmeeste haudadele.

Küünalde süütamisest on meie koolis kujunenud kena tava, mis ei lase Kaarma kihelkonna kuulsatel meestel ja naistel unustusehõlma vajuda. Ka sel aastal asetati küünlad mitmele rahvusvaheliselt tuntud isiku kalmukünkale. Otto Friedrich Theodor von Möller on maalinud Nikolai Gogoli portree ja olnud Kaali mõisa omanik, tema maalitud on ka Kaarma kiriku altarimaal. Wilhelmine Julie Ederberg oli kuulus eesti luuletaja, abielus Kaarma koguduse õpetajaga.

Kaarma valla köster-koolmeister ja koorijuht Mihkel Kallas oli mitmete õpetajate koolitaja. Tema poeg Oskar Kallas oli rahvaluuleteadlane ja diplomaat, teine poeg Rudolf Gottfried Kallas aga õnnistas 1883 aastal Eesti üliõpilaste seltsi sinimustvalge lipu, kirjutas esimese eestlasena psühholoogia metoodikateose ja oli mitmete matemaatikaõpikute autor.

Need ja paljud teised kuulsused, kes on seotud meie kodusaarega, väärivad au olla elavatel meeles.

Merle Kivi ja Elisa Geier

Print Friendly, PDF & Email