Karilaid ja Helme uurivad parvlaeva hanke- ja ehituslepinguid (1)

Keskfraktsiooni liige Jaanus Karilaid ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Martin Helme soovivad majandus- ja taristuminister Kristen Michalilt teada, kas parvlaevade hanke- ja ehituslepingud on kooskõlastatud Euroopa Komisjoniga keelatud riigiabi andmise kontekstis.

“Kuigi võiks arvata, et Estonian Airile ebaseadusliku riigiabi andmine ja sellega kaasnenud negatiivsed otsused olid valitsusele korralikuks õppetunniks, siis tundub, et sellest ei õpitud siiski mitte midagi,” ütles BNS-i teatel riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni liige Karilaid.

“Toetuste andmist riigi äriühingutele peetakse riigiabiks. Riigiabi andmine tuleb enne selle andmist kooskõlastada Euroopa Komisjoniga. Täna on paraku õhus küsimus, kas seoses hiljutise parvlaevade riigihanke ja ehituslepingute sõlmimisega on taoline kooskõlastus ikka taotletud.”

Karilaiu sõnul on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) juhtkond väitnud, et kooskõlastus on saadud suuliselt. “Samas on riigikontrolör Alar Karis parlamendi ees selgelt öelnud, et tema hinnangul peavad taolised kooskõlastused käima kirjalikult. On hämmastav, et kõrged riigiametnikud on nendes küsimustes erinevatel seisukohtadel.

Et vältida tulevikus maksumaksjale laekuvaid lisakulutusi, peab täna olema üheselt selge, kas valitsus on parvlaevahankes käitunud juriidiliselt korrektselt. Õhus on liialt palju häma. Ma loodan siiralt, et eelnevatest negatiivsetest kogemustest on omad järeldused tehtud ning enam ei riskeerita pimesi rahva rahaga,” rääkis ta.

“Kui riik on vastava riigiabi teatise esitamisega taotlenud Euroopa Komisjonilt luba riigiabi andmiseks, siis mis kuupäeval ning mida täpselt Euroopa Komisjon esitatud riigiabi teatisele vastas?” küsivad Karilaid ja Helme.

Samuti soovivad nad teada, milline võib olla lisakulu riigieelarvele, kui selgub, et riigiabi andmise reegleid on rikutud, ja Euroopa Komisjon teeb sellest tulenevalt ka vastava ettekirjutuse ning kes võtab sel juhul tekitatud rahalise lisakulu eest poliitilise vastutuse.

Print Friendly, PDF & Email