Muhu käsitöötoa tikandid on popid üle ilma

EESTI RAHVUSLILLELINE: Chieko Shimomura saatis Sirjele foto, millel ta kannab Muhust ostetud rukkililledega džemprit. ERAKOGU

EESTI RAHVUSLILLELINE: Chieko Shimomura saatis
Sirjele foto, millel ta kannab Muhust ostetud rukkililledega džemprit.
ERAKOGU

Koguvas asuvast Sirje Tüüri Männiku käsitöökojast suvel läbi astunud jaapanlannat võlusid Muhu tikandid sedavõrd, et aasta lõpul laekus Sirjele pakk külalise riietega.

Higashihiroshimas elava Chie­ko Shimomura soov oli, et Sirje tikiks ka neile riide­esemeile kaunid Muhu mustrid ning saadaks need siis talle tagasi. Sirje polnud loomulikult vastu ja juba üsna pea panebki ta Chieko rõivad taas Jaapani poole teele.

Kuidas aga jaapanlanna Männiku käsitöötoa avastas? Sirje Tüür tõdes, et käsitöötuba ongi selline avatud koht, kuhu inimesed võivad sisse astuda. “Alates maist kuni hilise oktoobrini astuvad kõik, kes mööda lähevad ja keda käsitöö vähegi huvitab, ikka läbi,” märkis Tüür.

Seda tegi ka Chieko. Jaapanlane uudistas muhumustrilisi esemeid suure huviga ja ostis ühe sinise rukkililletikandiga džempri kohe ära. “Ilmselt see kõnetas teda,” arvas käsitöötoa perenaine.

Sirje rääkis jaapanlannale oma tööst ja mainis, et teebki peamiselt tellimustöid. “Väga paljudele on oluline, et tehakse spetsiaalselt tema jaoks. Ja ma ei tee kunagi kahte ühesugust asja,” kinnitas ta. Chieko ostis džempri, võttis kaasa Sirje visiitkaardi, tänas ja lahkus. Ühel päeval sai Sirje Tüür aga kirja, milles jaapanlanna teatas, et saadab talle mõned oma riideesemed. Sooviga saada neile kaunis Muhu tikand. Teda lihtsalt võlunud tikandite värvid ja mustrid nii, et tahab neid edaspidi näha oma rõivastel. Chieko kinnitas Sirjele saadetud kirjas, et sel moel tunneb ta isegi Jaapanis end Eestile lähemal. “Elu on ilus! Usun, et olen siis esimene jaapanlane, kel on nii kena mustriga kleit,” märkis ta. “Kõik mu sõbrad kindlasti kadestavad siis mind.” Mõne aja pärast laekusidki mainitud riided.

Jaapanlanna pole aga ainus Sirje tikandite austaja. Kliente on tal olnud Inglismaalt, Saksamaalt ja isegi Havailt. “Möödunud aastal sai üks pulmakleit tehtud Londonisse,” nimetas Sirje Tüür.

Parasjagu on tal üks klient Berliinist. “Vanaproua, kes leidis mu internetist, ja nüüd lähevad Muhu tikandiga kampsunid Berliini. Ühe on ta juba kätte saanud, kaks on mul veel kodus.”

Hawaii kliendi jaoks tuli Sirjel aga kokku panna Muhu pättide tikkimise komplekt, sest inimene tahtis ise endale pätipealsed tikkida. Sirje joonistas tikandimustri valmis, pani materjalid kokku, saatis ära ja klient tikkiski need valmis.

Sirje Tüüril on seinal maailmakaart, kus näha riigid, kust kümne aasta jooksul on inimesed ta käsitöötuppa sattunud. “Ilmselgelt on igaüks ka mingi pisikese asja kaasa ostnud, nii et Muhu tikandit on ikka päris palju ümber ilma laiali läinud.”

Print Friendly, PDF & Email