Joosep Aru: teen parima, et midagi korda saata

Joosep Aru

Joosep Aru

12. veebruaril tegime teatavaks, et Nasva klubi juhataja-valla kultuurikorraldaja konkursi on võitnud meie oma valla mees Joosep Aru (24). Joosep lõpetas 2010. aastal Saaremaa ühisgümnaasiumi ja pärast mõningaid katsetusi alustas ta Viljandi kultuuriakadeemias kultuurikorralduse eriala õpinguid. Ta on tegutsenud Tõrva Dokfesti ja Viljandi tudengite teatripäevade korraldusmeeskonnas. Endises Kaarma vallas on ta juhtinud suuremaid üritusi, nagu Kaarma öölaulupidu ja kaluritepäev ning on ka osalenud rändteatris Vaba Vanker.

Millise tundega võtsid vastu teate, et oled konkursi võitnud? Olid üllatunud või tundsid juba ette, et nii läheb?
Üllatunud olin, ma arvasin, et ei saa kindlasti olema lihtne seda kohta saada. Kui ma enda valituks osutumisest teada sain, olin väga meeldivalt üllatunud. Teades, et taolistele kohtadele on väga suur konkurents, mõtlesin, et see ei saa olla enesestmõistetav, et just mina saan selle koha. Olen väga tänulik ja teen oma parima, et mulle antud võimalusega midagi korda saata.

Olid viis aastat Saaremaalt ära, mis sind kodusaarele tagasi tõi? Miks sa ei otsustanud suuremate linnade, nagu Tallinn, Tartu, Pärnu, kasuks?
Tagasi Saaremaale kolimas olid mõned mu head sõbrad, kes on samuti tegevad kultuurivallas. Ma aimasin, et siin on pinda, kus end proovile panna ja tegutsema hakata. Suurtes keskustes võib olla oht ära kaduda, aga väiksemas kohas on oht oma tegevusele mitte kõlapinda leida. Saaremaa on kultuuriliselt aktiivne kant ja siin on tugev kultuuriline pärand. Ma arvan, et see vajab lihtsalt teadvustamist.

Kas on mõni kultuuriüritus, mille pärast sa oled igal aastal ekstra Saaremaale sõitnud?
Mulle meeldivad väga Saaremaa ooperipäevad. Olen ise nendega seotud olnud Kuressaare Kultuurivara kaudu. Ooperipäevad on kogu Saaremaa jaoks suur tähtsündmus, mis toob siia sisse palju rahvusvahelisust. Saaremaale on toodud palju ooperikuulsusi, lisaks oleme erilised oma asukoha poolest ning just seetõttu on see üritus populaarne nii Eestis kui ka väljaspool Eestit. Meil on väga vedanud, et see toimub just siin.

Mis sind kultuuritöö juures võlub?
See on väga lai valdkond. Kuna olen ise kultuuriga tegelenud lapsest saati ning näinud nii seda köögipoolt kui ka lavapoolt, siis on mind alati võlunud loovus kogu selle protsessi juures.

Miks sai sinust kultuuritöötaja ja milline on sinu missioon?
Minu üks tegevusvaldkondi ja missioone on pärimuskultuur, sest ma näen, et seda võiks siin Saaremaal veel süvendada ja arendada. Aga mind huvitavad ka teised kultuurivaldkonnad ja suunad, nagu näiteks film ja muusika.

Milliseid tõekspidamisi ja võtteid sa oma töös kasutad?
Ma leian, et väga oluline on leida tasakaal meeskonnasiseste suhete ja kõikide konkreetselt paika pandud tegevuste vahel. Et säiliks hea meeskonna sisekliima ja samas saaksid kõik tööd tehtud nii, et ürituse lõpptulemuse kvaliteet ei kannataks. Ideed peavad olema päevakajalised, kõnetavad ja edasiviivad.

Millised uued väljakutsed sind lähiajal ees ootavad ehk millised on plaanid Nasval?
Ma püüan Nasval rakendada võimalikult palju kogukonna eripära – et on olemas merelähedus, et on olemas jõgi, et on olemas kalanduslik pool. Seda ei ole võimalik igal pool teha, see on Nasva puhul väga suur väärtus ja seda peab selles paikkonnas ära kasutama. Mul on plaanis sündmuste sari, mis kaasab jõe. Jõgi on Nasva identiteediallikas ja annab sellele asukohale väga palju juurde.

Kui palju oled sa enne Nasvaga kokku puutunud?
Olen lapsepõlves käinud seal ujumas, seal on väga ilus rand, millega mul on ka omad plaanid, kuidas seda saaks ära kasutada. Aga mul elas seal kunagine klassijuhataja, kellel me külas käisime. Samuti olin kohal Nasva klubi avamisel. Nasva on minu jaoks alati olnud kõige ehedam näide toimekast kalastuspiirkonnast.
Palju edu Joosepile ja ootame juba huviga uusi kultuuriüritusi!

Merike Lipu, infotöötaja

Print Friendly, PDF & Email