Ionix Systems OÜ tehasejuht: allhange on töö nagu iga teine (3)

Lennukitööstusele juhtmesüsteeme valmistava Ionix Systems OÜ tegevjuhi Margus Tangu hinnangul kiputakse allhanget liialt demoniseerima ja teenimatult alaväärtustama.

Läinud nädalal teatas Keilas tegutsev firma PKC 600 inimese koondamisest ja tootmise üleviimisest Leetu, kuna see on seal odavam. Aasta tagasi sulges sama ettevõte enam kui 300 inimesele tööd andnud tootmis­üksuse Haapsalus.

Majandusminister Kristen Michal märkis oma kommentaaris, et meie kiire palkade kasv eeldab, et tulevikus on tootlikkus kõrgem, et tootmine siin oleks tasuv. “PKC on oma väljaöeldus ka seda kinnitanud, et edaspidi pakutakse teadmisi, mitte enam allhanget, ja see on majanduses pigem järgmisele tasemele liikumine, kus iga inimene loob enam väärtust,” sõnas ta.

“Kiirustavad,” kommenteeris PKC otsust Margus Tang. “Leedus on tööjõukulud hetkel küll madalamad, aga ka seal need ikkagi tõusevad. Ka Bulgaaria ja Rumeenia, Läti-Leedu tulevad meile järele.”

Mis allhankesse puutub, siis sellele on Tangu sõnul miskipärast justnagu halvamaiguline silt külge kleebitud. “Igasugune töö on töö. Küsimus on ainult, kui palju selle eest makstakse,” märkis ta, lisades, et ei näe, miks allhanketööd peaksid ära kaduma.

“Allhanketöid tehakse ka kõrge palgatasemega riikides nagu Soome ja Rootsi. Allhange aitab ju tarneahelas riske maandada. Võtame siit mutreid ja sealt polte ja mõnest kohast veel. Kõike ei pea ise tegema,” rääkis Tang, kelle arvates ei kao allhange niisama lihtsalt kusagile. “Töötlev tööstus, sealhulgas allhankega tegelevad ettevõtted on riigile vajalikud, sealt laekub praegu kõige suurem maksutulu,” märkis ta.

PKC juurde tagasi tulles tõdes Tang, et Keila tehase sulgemine pole kindlasti märgilise tähendusega sündmus. “PKC on viimase kuue-seitsme aasta jooksul jõudsalt kasvanud, kogu maailmas firmasid üles ostnud. Ilmselt vaatasid nad oma üleilmse võrgustiku üle ja leidsid, et nii on mõistlik edasi minna,” nentis ta, lisades, et mingit eelseisvat koondamiste lainet, mis võiks ka meie maakonna tööstusettevõtetesse jõuda, PKC sammust küll välja lugeda ei maksa.

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepik kinnitas, et Saaremaal on olukord stabiilne ja tööturul toimub liikumine aasta algusele iseloomulikus tempos. “Hetkel ei ole meile koondamisplaanidest teada antud,” sõnas ta.

Print Friendly, PDF & Email