Vello Videvik on kalahull

ESIMEST KORDA: Salme jõululaadal oli Vello Videvik oma hoolealustega esimest korda rahva keskel. TAMBET ALLIK

ESIMEST KORDA: Salme jõululaadal oli Vello Videvik oma hoolealustega esimest korda rahva keskel.
TAMBET ALLIK

“Need on minu aretatud kalad. Juba nelikümmend aastat tagasi võtsin selle töö ette,” kinnitas Salmel elav rännumees Vello Videvik, kutsudes ühe akvaariumi juurde pisikesi vee-elanikke uudistama.

Salme rahvamaja maantee-poolsesse ossa, ruumidesse, kus kunagi paiknes sideaparatuur, rajatud akvaariumikalade kasvandus on muljet avaldav.

Kaks aastat tagasi Salmele kolinud maailmarändur Vello Videvik on kahte tuppa ehitanud lausa väikese kalade linnaku. Riiuleid on viis korrust ning neile on asetatud akvaariumid kaladega. Mõnede vee-elukate pikkus ulatub mõnekümne sentimeetrini, enamik kaladest on aga tillukesed.

Akvaariumikaladega on Vello tegelenud 54 aastat. “See ei olegi hobi. Ma armastan kalu,” tõdes praktiliselt kalade keskel elav mees. Pikalt rääkis kalakasvataja sellest, mida tuli neis ruumides teha, et kaladele normaalsed elutingimused luua. Seinad on salatirohelised, mujal näeb oranže ja helesiniseid toone. Need on peremehe lemmikvärvid, mis kaladelegi ilmselt meeldivad. Mõned kalad pesitsevad ka klaaspurkides. Need pole tavalised paari-kolmeliitrised purgid, mida perenaised kasutavad, vaid Lõuna-Koreast ekstra kalade tarvis Saaremaale toodud kergekaalulised purgid. Nendesse võib kalad poegima asustada.

Kalad uurivad inimest

Ruumid on soojad. “Nagu troopika,” hindas kalakasvataja ise. Niisugune “troopika” Vellole meeldib. “Ma ei ole tavaline inimene, olen kalahull. Siinsamas kalade keskel ma ka magan. Panen poroloonitüki põrandale ja padja pea alla. Rohkemat polegi vaja. Minu ego on nullilähedane.”

Vello väitel jälgivad tema akvaariumikalad hoolega läbi klaasseina, mis ümberringi sünnib, ja uurivad ka inimesi. “Oleme pideva sotsiaalse kontrolli all praegu. Need kalad on äärmiselt targad. Nende keha on kaetud luuplaatidega,” osutas ta kahele suuremale elukale.

Veel pajatas kalade hinge­elu tundja oma hoolealuste psüühikast või psühhoenergeetikast, mis olevat keeruline. Kui kalu vaadata, siis näedki, et nad jälgivad sind avali silmi. Salme inimestele näitas kalakasvataja oma hoolealuseid rahvamajas toimunud jõululaadal. “Ma ei kasvata neid tegelikul müügiks. Laadalegi viisin oma kalad rohkem näitamiseks, et inimesed mõistaksid, millega ma siin tegelen,” märkis Vello.

Bali saarel (kuulub Indoneesia saarestikku – A. L.), kus nüüdsel salmekal ühe mägijärve ääres samuti akvaariumeid on, kutsutakse Vellot Sandikalaks, mis kohalikus keeles tähendab videvikku.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email