Haiglal puudub selgus rahastamise osas (4)

Kuressaare haigla pole haigekassa lepingule tänavuse aasta eriarstiabi rahastamise osas seni alla kirjutanud.

“Kõigepealt ootame haigekassalt ära meie haigla õendus-hoolduspoolt puudutavad numbrid, et näeksime ära tervikpildi,” põhjendas SA Kuressaare Haigla juhatuse liige Märt Kõlli.

Kõlli leidis, et kuigi osal erialadel haigekassa rahastatavate ravijuhtude arv väheneb, pole olukord sel aastal Kuressaare haigla jaoks väga hull.

“Käesolev pakkumine ilma õendus-hoolduse lepinguta oleks selline, mis võimaldab nõutud palgatõusu (1. jaanuarist tõusid seoses kollektiivleppega kõigi töötajate töötasud 10% –    toim) ära teha,” lausus Kõlli.

“Samas on üks pusletükike – õendus-hoolduse osa – puudu, meid aga mõjutab kogu tervik. Kui selles puudu olevas tükis on midagi sellist, millega me pole arvestanud, siis läheb see palgakohustus meie jaoks raskeks.”

Kõlli märkis, et kui haigekassa kärpekäärid peaksid järgmisel, 2017. aastal olema suuremad, on Kuressaare haiglal probleem. “See võib olla selline asi, mis meid natuke teravamalt hammustab,” sõnas ta.

Märt Kõlli oli üks üldhaiglate juhtidest, kes allkirjastas 19. jaanuaril tervise- ja tööministrile ja haigekassa nõukogu esimehele Jevgeni Ossinovskile, haigekassa juhatuse esimehele Tanel Rossile ja riigikogu sotsiaalkomisjonile saadetud pöördumise.

Pöördumises juhtisid haiglate esindajad tähelepanu sellele, et haigekassa lepingupakkumuses on endiselt lahendamata probleemid geograafiline kättesaadavus ning erialade kliiniliste seoste, tulubaasi ja kohustuste tasakaalu ja kvaliteedinõuetega arvestamine. Haiglajuhid leiavad ka, et statsionaarse taastusravi lepingute muutmisel ei ole täpsustatud selle muudatuse eesmärke.

“Oleme osutanud ja osutame jätkuvalt maakondades kvaliteetset eriarstiabi ning ei saa endale kunagi lubada sisulisi erinevusi kvaliteedis võrreldes teiste raviasutustega, sealhulgas kõrgema etapi raviasutustega,” teatasid üldhaiglate esindajad. “Küsimus on ju märksa laiem kui ühe haigla töö rahastamine,” tõdes Märt Kõlli. “Kõik haiglad on omavahel seotud, nad peavad olema üks tervik, ka rahaliselt. Nii kui mõni pusletükk ära võetakse, olgu see väärtus
200 000 eurot, läheb organisatsioonide majanduslik võimekus kohe ilmselgelt allapoole.”

Print Friendly, PDF & Email